Brno si z finále extraligy odvezlo bronz!

DSC_0462

Minulý víkend se v pražské Vínoři odehrál vrchol týmové sezóny – finále playoff extraligy smíšených družstev 2015/16. Spolu s Brnem se turnaje finálové čtyřky zúčastnily také týmy Benátek, Českého Krumlova a domácího Meteoru Praha. Tým Masarykovy univerzity se v sobotu utkal s týmem Benátek o postup do finále.Do utkání brněnský tým FSpS MU nevstupoval jako favorit, a to kvůli absenci Adama Cwaliny, který se v rámci olympijské kvalifikace účastnil turnaje v Peru. Družstvo v nových Forza dresech tak nastupovalo dosti oslabené, nebylo však ochotné vzdát se bez boje. Vedení týmu se rozhodlo do semifinálového utkání malinko pozměnit obvyklou sestavu, kdy do mixu poslalo Vojtu Šelonga Kamilou Augustyn, na singlovou dvojku se postavil Jakub Mazúr.

Tento tah bohužel našemu týmu nevyšel, kdy v mixu Brňané prohráli s benáteckou dvojicí Dziolko-Šikalová, což se nakonec ukázalo jako klíčový zápas celého utkání spolu s třetí dvouhrou, kterou Standa Kohoutek prohrál proti Christianu Savinovi ve třech setech. Brněnskému týmu nepomohl ani skreč prvního deblu Benátek, ani skvělý singlový výkon Adama Mendreka, který ve třech setech porazil polskou jedničku, Adriana Dziolka. Brno tak prohrálo 5:2 (druhý pánský debl, kde bylo Brno favoritem, se neodehrál) a čekalo ho nedělní utkání o třetí místo s Českým Krumlovem, který prohrál semifinále proti domácímu Meteoru.

Adam Mendrek a jeho pozápasový rozhovor.

Adam Mendrek a jeho pozápasový rozhovor.

V neděli se Brno utkalo s Krumlovem již v devět hodin ráno. Tentokráte vedení týmu v čele se Standou Bernacikem a hrajícím kapitánem Standou Kohoutkem žádnou překvapivou změnu sestavy nedělalo, tým tak nastoupil v klasickém složení, kdy se do mixu postavila sourozenecká dvojice Michal Světnička – Monika Světničková. Té se nakonec vyhrát nepodařilo, když v mixu nestačila na dvojici Florián-Černá. Další bod pro Krumlov poté přidal Maximilián Koreny ve dvouhře proti Standovi Kohoutkovi. Tomu nakonec nevyšel ani druhý zápas, kdy v deblu s Michalem nestačil na duo Florián-Janáček. Reputaci v párových disciplínách nakonec zachránili jak dvojice Adam Mendrek-Vojta Šelong, kteří si v druhém deblu poradili s Petrem Beranem a Maxem Korenym, tak Kamila Augustyn s Monikou Světničkovou, které v nervydrásajícím zápase porazily českokrumlovské Milovou s Černou.

Dva důležité body nakonec přinesly i pánské dvouhry – Adam Mendrek si poradil s Bulharem Delcevem ve dvou setech, v klíčovém utkání Vojta Šelong porazil Jaromíra Janáčka ve třech sadách. Brno v jednu chvíli prohrávalo již 4:2 na zápasy a bylo jen zápas od vyřazení, naštěstí se však tým FSpS semknul a dokázal utkání vyrovnat. Jelikož utkání skončilo remízou 4:4, nastavoval se jeden zápas, který nakonec nabyl podoby smíšené čtyřhry. Do té Brno nominovalo poněkud překvapivě Adama Mendreka s Kamilou Augustyn. A tah to nebyl vůbec špatný - energií velkých zápasů nabitý „Mendros“ makal jako o život a dokázal Brnu zajistit rozhodující pátý bod.

Radost Brna těsně po vyhraném rozhodujícím zápase.

Radost Brna těsně po vyhraném rozhodujícím zápase.

Brno tak znovu dokázalo vybojovat medaili, tentokráte se jedná o kov bronzový. Vzhledem k  absenci Adam Cwaliny, který je pro náš tým nejdůležitějším hráčem, je toto umístění velkým úspěchem, na kterém se bojovností podepsali všichni členové týmu. Celá kádr by tímto rád poděkoval všem fanouškům badmintonu a FSpS MU za jejich podporu po celý ročník a těšíme se na další sezónu. Jsme rádi, že se Adamovi podařilo kvalifikovat se na OH do Ria a Kamile přejeme v příštích měsících mnoho zdraví. Díky!

 

Fotogalerie ze soboty ZDE, z neděle ZDE.

Záznam obou utkání na webu ČT můžete vidět ZDE.

Výsledky zápasů ZDE