Grand Prix Polski Katowice a Yonex Junior Cup Berlin

IMG_8404 IMG_8860Dva naši hráči vyjeli v minulých dnech na mezinárodní turnaje porovnat své síly s hráči z jiných zemí.

Do Katowic na Grand Prix Polski 2017 se vydali Martina Ševčíková a David Smutný. Třídenní turnaj, kde se představila celá polská špička doplněna hráči z Ukrajiny a Slovenska (395 hráčů), se hrál pro Polsko tradičním systémem – skupiny/pavouk. První den se rozehrávaly skupiny tří až čtyř mixových párů, z nichž vítěz skupiny postupoval do finálového pavouka. Martina s Davidem měli ve skupině silný polský pár, ze kterého se vyklubal budoucí vítěz mixu kategorie U13. Postup ze skupiny přes tuto dvojici se bohužel nepovedl.
Oba naši hráči si to vynahradili ve dvouhrách, kde vyhráli své skupiny a postoupili do vyřazovacích bojů. Tam je ale nečekalo nic jednoduchého. David již ve druhém kole narazil na skvělého Dominika Kwintu, dvojku polského žebříčku U13. Ten byl nad Davidovy síly‎ a své kvality později potvrdil finálovým vítězstvím .
Martina se hned v prvním zápase ‎utkala s polskou jedničkou kategorie U13 Martynou Kowalczyk. První set ještě nic moc, ale další dva Martina odehrála s obrovským nasazením a polskou hráčku překvapivě porazila. Podobně to provedla ještě s dalšími dvěma hráčkami z první pětky polského žebříčku a dostala se do finále. Finále dvouhry děvčat U13 na Grand Prix Polski bylo nečekaně české, když tam z druhé půlky pavouka došla Lucka Metzová. Finále ve třech setech Lucka vyhrála a na Martinu tak zbylo druhé místo.
Čtyřhry hrál David s Matějem Rzeplinským. Oba si užívali třísetových bitev až do čtvrtfinále, kde se jim tříseťák nepovedl a poslední set prohráli 19:21.‎ Bylo z toho tedy 5-8.misto a pro oba velké zklamání. 
Martina hrála čtyřhru s Luckou Metzovou. Podobně jak v mixu, i zde měly ve skupině polské jedničky, přes které se jim přejít dál nepodařilo.
Z Grand Prix Polski si tedy Martina dovezla krásnou stříbrnou medaili a pěkný výsledek doplnil David pátým místem ve čtyřhře.
Druhého mezinárodního turnaje se zúčastnila Martina Ševčíková v Berlíně. Yonex Junior Cup 2017 přilákal celkem 464 hráčů v kategoriích od U9 až po U22. Z české republiky přijelo 78 hráčů.
Martina zde opět hrála v kategorii U13 a dostala šanci porovnat se hlavně se soupeři z Dánska, Německa a Faerských ostrovů. ‎A svými výkony se vůbec neztratila. Hned v mixu, který hrála s Adamem Šulcem z Prahy, porazili postupně 2 německé a 4 dánské páry a skončili až v českém finále na raketách sehrané dvojice Dvořák – Nováková. Takže stříbrné umístění.
Dvouhra byla pro Martinu také úspěšná, i když skončila těsně před branami semifinále. Nádherné zápasy proti soupeřkám ‎z Faerských ostrovů, Německa i Dánska byly velkou školou badmintonového umění, taktiky i trpělivosti. Hrány většinou na tři sety a končící 21:19 nebo nastavením. Boj o každý míček se oplatil už ve vyrovnané skupině, kterou Martina díky lepšímu skóre vyhrála. Čtvrtfinále proti německé hráčce Emely Weissenborn bylo jednou z velkých ozdob kategorie U13, bohužel pro Martinu zakončené stavem 19:21 ve třetím setu a pátým místem.
Čtyřhry spolu s Luckou Metzovou dotáhla ‎Martina až do závěrečných zápasů. Do semifinále se holky dostaly opět přes soupeřky z Dánska, tam ale nestačily na dvojici ze stejné země a protože ani další třísetový zápas proti Faeřankám se nepovedl (na turnaji se hrálo o třetí místo), tak na ně zbyla jen bramborová medaile.
Turnaj v Berlíně byl velkým zážitkem a školou technického dánského badmintonu doplněný možností sledovat úžasné souboje hráčů vyšších, až dospělých kategorii, kde se dobře předvedli i další hráči od nás z republiky (Janoštík, Van Coppenolle, Petrušková, Holub, Vorlík, Brabec, Hubáček…)
Martina si za tři dny v Berlíně zahrála 16 zápasů, z toho 6 proti dánským soupeřům a dva proti hráčkám z Faerských ostrovů, což je podobná badmintonová škola jako Dánsko.
P1340107