Zlato a bronz z Ústí

most 1 most 3O víkendu 22.-23.9. se v Ústí nad Labem konal Béčkový turnaj mladšího dorostu. Náš oddíl měl široké zastoupení celkem 10 hráčů a hráček. Naši hráči dokázali navázat na výkony z o dva týdny dříve proběhnuvšího turnaje stejné úrovně avšak vyšší kategorie U19, a dovezli domů cenné medaile.

Hned v druhém kole mixů se s pavoukem rozloučil pár Marek Dostál a Sára Schafferová, kteří nestačili na nasazené Kopřivu s Kohoutovou. Velmi těsnou prohru v druhém kole museli skousnout i Kuba Diviš s ivančickou Adélou Klapalovou proti nasazeným Fürstovi s Kobylákovou. Příjemné bylo sledovat ‚mladé pušky‘ Davida Smutného s Luckou Metzovou, jenž shodně na dva sety postupně vyřadili 2 nasazené páry, ve čtvrtfinále již pak nestačili na daleko silovější hru nasazených ‚dvojek‘ Janouška s Veselou. Čtvrtfinále bylo konečnou také pro pár Martina Ševčíková a Vojta Poříz /Jihlava/, kteří dokázali svou obětavou hrou ve třetím kole zaskočit nasazené ‚jedničky‘ Adélu Chadimovou a Adama Ehma /Pardubice/, avšak z prohraného zápasu o semifinále je bude mrzet zejména nadějný náskok v prvním setu, který nakonec dopadl pro soupeře. I další dva páry s naším zastoupením se střetly ve třetím kole, konkrétně Kuba Reichman nastupivší s benáteckou Pokornou, a Jirka Derka spolu s libereckou Soňou Hořínkovou. Přesvědčivým výkonem si účast ve čtvrtfinále vybojovali právě Jirka se Soňou, kteří se na kurtech představili i v neděli, poněvadž rychle vyprovodili své další soky Leštáka se Štěříkovou. Nedělní semifinále už však bylo maximem, čeho tento pár dosáhl a po třísetové prohře s nasazenými ‚dvojkami‘ Janouškem a Veselou berou bronzovou medaili!

Ještě k dohrávajícím se mixům začali postupně kurty okupovat singlisté. Brzký konec v této individuální disciplíně měla Sára Schafferová, která nestačila na hradeckou Šolarovou hned v prvním kole. Neúspěch si alespoň částečně vynahradila vyhraným zápasem o pořadí. Své nasazení 9/16 potvrdila Martina Ševčíková, které se v zápase o čtvrtfinále nepodařilo hru natolik zpřesnit, aby to mohlo stačit na nasazenou ‚jedničku‘ Veselou. Také Adéla Chadimová potvrdila nasazení 5/8 a to velmi soustředěným výkonem proti nepříjemně hrající Štěříkové. Čtvrtfinále proti deblové parťačce Hořínkové už však hodně ovlivnilo celkové vyčerpání, které se dostavovalo s postupujícím časem u všech hráčů hrajících 3 disciplíny. Na ‚B‘ turnaji je to vražedná kombinace zejména kvůli vyššímu počtu startujících hráčů – vyšší porci zápasů.

V singlech chlapců se nikdo z našich hráčů nedostal přes druhé kolo soutěže, avšak bylo k vidění spousta bojovných zápasů a dramatických koncovek. Těsnou prohru ve 3. setu prvního kola musel skousnout Šimon Prek, druhé kolo bylo konečné pro Davida Smutného, který nedokázal čelit silové hře pražského Patery, a také pro Kubu Diviše, jenž téměř dokázal svou pestrou a riskantní hrou zaskočit pomalu se rozehrávajícího kladenského Morávka, a tento zápas rozhodla až těsná koncovka třetího setu. Koncovka třetího setu bohužel rozhodla o neúspěchu Kuby Lipky v souboji s pražským Nejedlým, což lze bez nadsázky označit jako jeden z nejdelších zápasů sobotního dne. Jeden z nejlepších singlových výkonů ve své kariéře předvedl Kuba Reichman, jenž udržel nervy i finty na uzdě a na dva sety nejprve zdolal těšínského Rzeplinskeho a poté v maratonském zápase pořádně prověřil pardubického Ehma. Třetí set rozhodl i o nepostupu do čtvrtfinále Jirky Derky proti nasazené ‚dvojce‘ Hykyšovi z Mostu. Marek Dostál pak singlové počínání ukončil dvousetovou prohrou v boji o čtvrtfinále s pražským Erhartem.

Naše již tehdy značně unavená ekipa musela zmobilizovat síly pro pozdní odpoledne a večer, kdy se odehrávaly debly. Sára Schafferová spojila síly s Kubovou mixovou partnerkou Pokornou z Benátek, ale velmi těsnou prohrou ve třetím setu proti ústecké dvojici se s poslední disciplínou turnaje loučily již v prvním kole. Nasazení v holčičím deblu potvrdily oba zbývající páry s naší účastí. V souboji o semifinále nestačily Martina Ševčíková s libereckou Líbalovou na nasazené ‚dvojky‘ Pazderkovou a Veselou. Pro výhru v celém turnaji si dokráčely Adéla Chadimová s libereckou Soňou Hořínkovou, které měly největší problémy v prvním kole a to zejména se svou sehraností. Poté šlo vše již relativně hladce a zbývající kola vyhrály vždy ve dvou setech.

Prohrou v druhém kole uzavřeli sobotní den hned 4 chlapecké deblové páry s naší účastí. Kuba Diviš s klimkovickým Davidem Slívou ve třech setech nestačili na nasazené ‚dvojky‘ Blažka s Janouškem, Marek Dostál s Kubou Reichmanem podlehli útočněji laděné dvojici Erhart/Šulc z Prahy, Jirka Derka s Kubou Lipkou vždy díky několika míčům nezvládli koncovky setů a prohráli s pražskou dvojicí Listopad/Patera. A tak jediným párem, který nakoukl do bojů o semifinále, byl ten nejmladší – David Smutný a Dominik Kopřiva /Přerov/, kteří v krásném zápase ubojovali vítězství v koncovce třetího setu proti naší nasazené dvojici Šimon Prek a Vojta Poříz /Jihlava/.

Všem hráčům děkujeme za předvedené výkony, medailistům gratulujeme a těšíme se na snad ještě větší úspěchy na blížícím se MČR!