Medaile pro Davida a Martinu z MČR U15

IMG_0362

Společné foto před zahájením sobotních bojů (foto: Jakub Mazúr).

O víkendu 10.-11.11. se v Karlových Varech uskutečnilo mistrovství ČR jednotlivců kategorie starších žáků, kde jsme krom medailových želízek Davida Smutného a Martiny Ševčíkové měli i početný zástup hráčů, kteří si předchozími výsledky zajistili přímý postup či vybojovali postup z oblastního kvalifikačního turnaje a jeli se poprat o co nejlepší umístění. Jmenovitě to byli Lucie Krulová, Lukáš Kurdiovský, Štěpán Prek, Martin Šebesta a Marek Skoupý. Nyní se již pojďme podívat na průběh samotného turnaje, který byl mimořádně kvalitně připravený týmem pořadatelů kolem Vítězslava Kokoře z ašského badmintonového oddílu.

Po působivém nastoupení ve stylu Hvězdných válek, v čele s Petrem Koukalem ml., se začalo tuhými boji ve smíšených čtyřhrách. Oba páry s naší účastí měly díky nasazení v prvním kole volný los. Pro Martinu Ševčíkovou se svým partnerem Adamem Vojtěchem /Pardubice/ následoval tuhý boj o čtvrtfinále proti dvojici Šilhán-Šenfeldová, který pro sebe rozhodli obratem v koncovce třetího setu a zvítězili 19-21, 21-16, 22-20. K vysněné medaili to bohužel nestačilo, první nasazený pár Šulc-Šilhavá byl jednoduše nad síly Marti a Adama a ze čtvrtfinále odešli poraženi po výsledku 5-21, 12-21.
Náš další a také poslední pár v soutěži, David Smutný a Lucie Metzová /Klimkovice/, měli výsledkově snadnější vstup do soutěže (21-13, 21-15) proti dvojici Altera-Kobyláková a v následujícím čtvrtfinále dokázali skvěle takticky zvládnout nepříjemnou útočnou hru páru Kopřiva-Kohoutová, kteří tak nepotvrdili své nasazení 3/4, a pro nás to znamenalo výhru 17-21, 21-11, 21-10 a první jistotu medaile! V nedělním semifinále proti již zmiňovaným nasazeným jedničkám Šulc-Šilhavá sice dokázali pro sebe vzít druhý set, ale na výhru, seč proti zraněnému Šulcovi, to však nestačilo.

V popředí Vojtěch-Ševčíková, v pozadí Smutný-Metzová (foto: Radek Ševčík).

V popředí Vojtěch-Ševčíková, v pozadí Smutný-Metzová (foto: Radek Ševčík).

Ve dvouhrách dívek nastoupila Lucie Krulová proti Tereze Šolarové /Hradec Králové/ rozhodně nepodala špatný výkon. I když v dlouhém zápase nakonec podlehla ve třech setech 21-18, 17-21 a 14-21, nemá se zač stydět a určitě nebyla tak dlouhá cesta do Varů zbytečná. Martina Ševčíková, jakožto nasazená 3/4, po prvním volném kole nejprve trošku hledala ten správný rytmus v zápase o čtvrtfinále s rychnovskou Muchovou, ale vše zvládla po výsledku 21-11, 18-21, 21-10. V zápase o medaili se už bohužel kupily chyby a mostecké Kozempelové Marťa podlehla 15-21 a 21-23.
Současně se samozřejmě rozehrály chlapecké dvouhry, kde může Marka Skoupého mrzet nedostatek soustředěnosti jak v prvním kole proti budějovickému Davidu Dvořákovi, tak v bojích o umístění proti pardubickému Havlíčkovi. Oba zápasy prohrál svorně ve třech setech a určitě měl na výhry. Davida Smutného nepotěšil neúprosný los, který mu do stejné poloviny pavouka přiřadil dvojici Rzeplinsky a Šulc. Po bezproblémové výhře nad ústeckým Pálinkášem (21-10, 21-11) se v zápase o medaili postavil svému deblovému parťákovi Matěji Rzeplinskemu /Těšín/ a v boji, který lze bez nadsázky nazvat jako horskou dráhu psychiky u obou borců, se nakonec radoval Rzeplinsky (pozdější vítěz) po výsledku 13-21, 21-14, 9-21.

Marek Skoupý (foto: Radek Ševčík).

Marek Skoupý (foto: Radek Ševčík).

Ve čtyřhře dívek nejprve sehrály vyrovnaný zápas Lucie Krulová s Natálií Skýpalovou /Růžďka/ proti pozdějším finalistkám a nasazeným 3/4 Maixnerové a Muchové s výsledkem 17-21, 18-21. Martina Ševčíková nastupovala s pražskou Šilhavou a k vytoužené medaili se probojovaly po dvou shodných výsledcích 21-19, 21-18 nejprve s párem Mrázková-Šolarová a poté Helešicová-Osladilová. V semifinále holky bohužel nestačily na pozdější vítězky Kohoutovou a Metzovou, avšak druhá medaile byla na světe :-)

Martina Ševčíková a Klára Šilhavá (foto: Radek Ševčík).

Martina Ševčíková a Klára Šilhavá (foto: Radek Ševčík).

Ve čtyřhrách chlapců se konečně ke svým zápasům dostali Štěpán Prek a Lukáš Kurdiovský, kteří proti hratelnému páru Plánička-Ret bohužel nepředvedli mnoho ze svého herního repertoáru a velmi rychle odcházeli z kurtu smutní po výsledku 16-21, 2-21. Další dva páry s naší účastí se nešťastně setkaly již v první kole. Martin Šebesta s Tomášem Vrbkou /Židlochovice/ se snažili, ale proti nasazeným jedničkám Davidovi Smutnému s Matějem Rzeplinskim /Těšín/ to na víc, než 9-21 a 13-21 nestačilo. David s Matějem dále procházeli pavoukem dle předpokladů, ačkoliv čtvrt i semifinále byly na tři sety. Finálovou prohru s dvojicí Maňásek-Šulc lze svým způsobem brát jako zbytečnou, protože věřím, že za plné koncentrovanosti a nasazení byl tento pár relativně snadno k poražení, už k přihlédnutí k Šulcově hendikepu díky zranění kolene. Stříbrná medaile je ovšem výborným završením kategorie U15.

Ocenění Marťa a David (foto: Radek Ševčík).

Ocenění Marťa a David (foto: Radek Ševčík).

Všem hráčům gratuluji a děkuji za reprezentaci oddílu. Pro některé to bylo také loučení se žákovským badmintonem a po Novém roce se budeme potkávat už jen na dorosteneckých turnajích. Snad nebude píle a zapálení uvadat a dočkáme se v budoucnu dalších medailí z takto prestižních turnajů.
Speciální dík patří také rodičům, kteří se svými ratolestmi vážili dlouhou cestu až na samotný západ republiky. Děkuji také Tomovi Prekovi a Radkovi Smutnému za nápomoc v coachingu!

J M