Rozhovor s Jiřím Derkou a Martinem Dostálem nejen o reprezentaci.

Finalisté čtyřhry chlapců.
foto: Jakub Mazúr

Česká juniorská reprezentace má za sebou další soustředění ve sportovním centru Nymburk, a to pod taktovkou „staronového“ trenéra Michala Turoně a asistenta Jana Bednáře. V nominaci na soustředění se objevili hned tři hráči z jižní Moravy – kromě Tadeáše Brázdy z Ivančic i dva hráči FSpS Jiří Derka Martin Dostál. Kluků jsme se zeptali na pár otázek.

Pro Jirku se jednalo o první soustředění v rámci reprezentace, Martin už byl s reprezentačním výběrem v Nymburce potřetí. Jak jste se na další soustředění těšili a bylo vše podle Vašich představ?

Jirka: Jelikož to bylo moje první soustředění, úplně jsem nevěděl, co od toho můžu očekávat. Jel jsem tam hlavně s tím, že chci předvést své maximum.

Martin: Mé třetí repre soustředění vyšlo na jedničku. Moc jsem se těšil na spoluhráče i nové trenéry, ale taky na kvalitní tréninky. S těmi jsem byl velmi spokojen – měly smysl a byly dosti náročné.

Spolu s Tadeášem Brázdou jste byli na soustředění tři kluci, kteří spolu trénujete doma v Brně…

Jirka: Bylo moc fajn, že tam byli Táda i Martin. Hlavně je to dobrá ukázka toho, že se v Brně dře.

Martin: V začátcích je asi lepší mít kolem sebe lidi, které známe. Trénovali jsme hodně debly, takže pro mě bylo skvělé, že tam byl i Tadeáš Brázda, se kterým čtyřhru hraji.

Jak se příprava na soustředění lišila od tréninků, které máte v Brně?

Jirka: V Nymburku bylo tréninků mnohem více, což je pochopitelné. Kvalitou a náplní bych je přirovnal k tomu, jak trénujeme na fakultě.

Martin: Den byl rozdělen na více tréninků – multifeeding, trénink kombinační, trénink na podání a příjem a trénink zápasový. Struktura jednotek byla podobná jako u nás i z hlediska náročnosti.

Co máte v plánu dále – po turnajové i tréninkové stránce?

Jirka: Teď u sebe plán nemám, ale z hlavy vím, že teď o víkendu mě čeká GPB dospělých v Praze (Jouda Cup), a poté GPA dospělých v Liberci (Memoriál Ivana Škáchy).

Martin: V příštích měsících mám už jen tři turnaje. Co se týká tréniniku, tak do půlky června budu ještě hodně hrát badminton, poté se vrhnu zase na kondici.

Otázka na závěr – jak vidíte své šance a svou pozici v reprezentačním výběru teď i do budoucna?

Jirka: Opravdu těžké odpovědět, bylo to mé první soustředění. Určitě bych si rád vydobil stálou pozici v reprezentaci, kterou momentálně nemám. Pak se uvidí.

Martin: Bylo nám řečeno, že jsme stálými členy reprezentace. Počítám tedy s další repre přípravou na soustředěních a uvidíme jak dopadne nominace na mistrovství světa, která má být do konce června.

Reprezentační výběr v Nymburku. Trojice Brázda-Dostál-Derka vlevo nahoře. (zdroj obrázku: czechbadminton)

Reprezentační výběr v Nymburku. Trojice Brázda-Dostál-Derka vlevo nahoře. (zdroj obrázku: czechbadminton)

Klukům děkujeme za rozhovor i za vzornou reprezentaci oddílu a přejeme jim hodně zdaru do příštích týdnů a měsíců.