Tým FSpS MU vicemistrem extraligy 2018/19!

image2-b

Obhajoba loňského titulu nevyšla, i když nebyla vůbec daleko. Tým Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně v Praze ve finále bojoval seč mohl, Benátky nad Jizerou však potvrdily svou letošní dominanci a zaslouženě urvaly zlato. Pojďme ale hezky popořadě:

Tým FSpS do semifinále soutěže postoupil přímo z druhého místa a v semifinále jej čekal tým domácího Meteoru Praha. Odveta za utkání základní části, kde pražané zvítězili jasně 6:2 vyšla na jedničku. Klíčové faktory celého utkání byly dva – zranění singlové jedničky Meteoru Michala Rogalskiho, který tedy nemohl nastoupit ani do dvouhry, ani do čtyřhry a životní utkání Zuzany Pavelkové. Zuzka v loňském finále právě proti Meteoru překvapivě porazila Airi Mikkelu a rozhodla o vítězstí v soutěži, v letošním semifinále ukázala, že velké zápasy jsou její specialitou.

V singlu Zuzka nasoupila proti reprezentační singlistce Sabině Milové a ukázala, že s badmintonovým důchodem mohla ještě počkat. Bývalou hráčku Českého Krumlova Zuzana porazila ve třech setech, kdy v rozhodující sadě vedla dokonce 15:0! K důležitému bodu z dvouhry přidala s Majdou Lajdovou bod i v deblu, kde holky porazily dvojici Milová-Nedelcheva ve dvou setech. Lajdová také vyhrála oba své zápasy, když před deblem vyhrála i smíšenou čtyřhru s Adamem Cwalinou. Ten si poradil i ve čtyřhře s Adamem Mendrekem a jelikož Rogalski nemohl nastoupit do dvouhry, vítězství 5:3 a postup do finále byl náš!

BADMINTON FSpS MU Brno vs. Sokol Meteor Praha Radotín 

Ve finále jsme vyzvali jasně nejlepší tým celé soutěže - Deltacar Benátky nad Jizerou. Benátky, stejně jako FSpS v loňské sezóně, nepoznaly během soutěžního ročníku hořkost porážky, a byly tak jasným favoritem na titul. „Sestavu jsme postavili tak, abychom zkusili urvat čtyři body a měli šanci vyhrát ve zlatém zápase,“ okomentoval týmové rozložení Stanislav Bernacik, předseda klubu. Cíl byl jasný – vyhrát všechny pánské dvouhry a jeden debl. Podle toho také sestava vypadala, když do smíšené čtyřhry nastoupila Sharleen van Coppenolle po boku singlisty Raula Musta, klíčový debl mělo vyhrát duo Cwalina-Bruun.

Jelikož všechny dvouhry, jež byly naší jedinou zbraní, byly naplánovány až jako poslední zápasy utkání, Benátky se podle očekávání ujaly vedení 4:1 a bylo jen otázkou, zdali se nám podaří vyrovnat. Adam Mendrek Raul Must svůj úkol zvládli, i když konkrétně Adam se hodně zapotil proti Savinovi, kterého přehrál ve třech setech. Do rozhodující dvouhry nastoupili Kim Bruun Emil Holst. Nutno dodat, že Kim svého soupeře v základní části ve třech setech porazil, a byl proto mírným favoritem. Tlak celého zápasu však lépe ustál Holst a nakonec nedal vlažně hrajícímu Bruunovi ve dvou setech šanci. Opravdu hořký konec nadějím o obhajobě titulu. Benátky nad Jizerou tak po čtyřech letech znovu vyhrály extraligu a my vezeme do Brna stříbro, což však můžeme brát jako úspěch.

BK 1973 Deltacar Benátky nad Jizerou vs. BADMINTON FSpS MU Brno

Stříbrný tým FSpS MU Brno 2018/19.

Stříbrný tým FSpS MU Brno 2018/19.

„Sezónu hodnotím kladně – dokázali jsme urvat stříbro v sezóně, která byla, vzhledem k posilám všech týmů, asi ta nejtěžší, jakou jsem zažil. Jsem hrdý na celý tým, který celý rok statečně bojoval, finálová porážka však trošku bolí, a to hlavně kvůli takovému výkonu v posledním zápase. Jsem moc rád, že jsme měli tým poskládaný převážně z českých hráčů, navíc jsme pravidelně stavěli i naše české naděje Van Coppenolle s Janoštíkem, kteří tak získali potřebné zkušenosti do budoucna. Rád bych také poděkoval všem, kdo pomáhá s vedením našeho (nejen) extraligového mančaftu a nedostává se jim žádného kreditu, bez nich bychom takovou sezónu neměli. Zapomenout nesmím ani na sponzory, v čele s panem Veselým a jeho obrovskou pomocí. I když se nám současný model extraligy úplně stroprocentně nelíbí, těším se, co nám přinese přiští sezóna, kdy budeme znovu hrdě reprezentovat FSpS a město Brno.“ – manažer týmu Vojtěch Šelong