Víkend ve znamení juniorských úspěchů

O uplynulém víkendu vycestovali naši nadějní hráči hned do několika lokalit. Slovinská Mirna hostila tradiční mezinárodní turnaj žáků i juniorů, v Ústí n/L. se zase bojovalo o ‚Béčkové‘ body do českého žebříčku kategorie U17.

Do Slovinska se vydal Jirka Derka a Martin Dostál, startující v soutěži juniorů, a Lucka Krulová, startující v soutěži starších žáků. Lucce se nepodařilo proniknout do singlového pavouku, když ve skupině skončila na 2. místě po výhře nad Slovenkou Klačanskou (15, 18) a prohře s nasazenou Ukrajinkou Lavrovou (-13, -14). Čtyřhry se hrály pouze pavoukovým systémem a po prvním vyhraném kole Lucka spolu s jmenovkyní Skařupovou prohrály v kole druhém s pozdějšími semifinalistkami ve dvou setech.

Martinův výkon ve dvouhře bohužel nestačil na víc, než vyhraný set proti německému soupeři. Čtyřhra s tradičním parťákem už byla o poznání lepší disciplínou a kluci dokráčeli do čtvrtfinále, kde podlehli slovinským nasazeným jedničkám.

Jirka dokázal ve dvouhře vybojovat třísetovou výhru proti chorvatskému soupeři, avšak v kole druhém již stejným poměrem setů podlehl Rakušanovi Niederhuberovi. Ve čtyřhře spolu s pardubickým Adamem Ehmem výrazně promluvit do pavouku a skončili až na raketách německých hráčů po těsném semifinálovém boji, mimochodem v třetím zápase za jedno odpoledne. Je z toho tedy skvělá bronzová medaile z juniorského okruhu!

Bronzový pár Derka – Ehm (foto: FB Badminton Mirna)

Na ústeckém ‚béčku‘ kategorie U17 se za nás představili Martina Ševčíková, David Diviš a Jakub Diviš.

David, jakožto nejmladší z skupinky a příslušník kategorie U15, nejprve v mixu s Justýnou Muchovou nestačili na zkušenější dvojici Vojtěch/Šolarová a prohráli ve dvou setech (-18, 10). V singlu dokázal vyhrát první kolo v třísetovém zápase s pražským Králem, poté však už nestačil na nasazeného Maňáška (-17, -15). Ve čtyřhře spolu s Filipem Häringem v třísetové bitvě skončili bohužel v prvním kole.

Kuba dokázal úspěšně navázat na povedené jarní výkony i po letní pauze a ukázal svou zejména párařskou kvalitu. Nejvypjatější mixový zápas byl hned ten první, kdy Kuba spolu s Emou Staňkovou vyhráli nad Šulcem a Šilhavou až v koncovce třetího setu (-13, 17, 19). Dále turnajem postupovali vždy po dvousetových výhrách a zaslouženě získali zlatou medaili! Ve dvouhře Kuba po dvou přesvědčivých výhrách nestačil ve čtvrtfinále na těšínského Rzeplinskeho (-12, -16). Radost si Kuba udělal ještě jednou, když ve čtyřhře s jihlavským Vojtou Pořízem opět nenašli přemožitele a po finálovém těsném boji s Dvořákem a Rázlem (18, 20) získali další zlatou medaili! Velká gratulace!

Marťa prožila podobně ‚dlouhý‘ turnaj, jako Kuba – oba totiž odehráli za víkend 12 zápasů! V mixu s Vojtou Pořízem bohužel nepotvrdili nasazení číslo 1, nicméně bronzová medaile po prohře s Fürstem a Johnovou (-11, -14) určitě není k zahození. Překvapení pak Marťa určitě předvedla ve dvouhře, kdy ji los prakticky v každém kole připravil kvalitní soupeřku, ale dokázala dokráčet také až do semifinále. Za zmínku určitě stojí čtvrtfinálová výhra se Staňkovou (22, 16); v semifinále už pak nestačila na Kozempelovou (-15, -13). Ve čtyřhře dívek se tradičně představila po boku Kláry Šilhavé (Hamr) a po bezproblémovém postupu do semifinále zvládli i tento zápas se Staňkovou a Petruškovou (-18, 17, 22), ve finále už pak holky nestačily na útočnější dvojici Štěříková/Nováková (-20, 6).

Sečteno, podtrženo – naši hráči o víkendu posbírali celkem 6 medailí z těchto dvou turnajů. Ještě jednou všem blahopřejeme k úspěchům!