Základy zdravé výživy
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.
Potraviny pro zvláštní výživu

Jsou definovány ve Vyhlášce č. 54/2004 Sb. O potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití.


Odlišují se od potravin pro běžnou spotřebu svým složením nebo zvláštním výrobním postupem.

Potraviny pro zvláštní účely jsou určeny pro osoby, jejichž trávicí systém a látkové výměna je narušená nebo se nacházejí ve zvláštním fyziologickém stavu a mohou mít výhody z řízené spotřeby určitých látek v potravinách. Nebo jsou určeny pro zdravé kojence a děti.

 

Potraviny pro zvláštní účely se dělí na kategorie:

 

Na potravinách musí být označeny:

 

Potraviny pro počáteční a pokračovací kojeneckou výživu a výživu malých dětí:

 

Potraviny pro obilnou a ostatní výživu jinou než obilnou pro výživu:

Na potravině musí být označeno, zda potravina obsahuje lepek a věk dětí, kterým je určen.

 

Potraviny pro nízkoenergetickou výživu určené ke snižování tělesné hmotnosti:

Na potravině nesmí být uvedena informace o rychlosti nebo úbytku hmotnosti, o schopnosti potraviny snížit pocit hladu, nebo o schopnosti potraviny zvýšit pocit sytosti.

 

Dietní potraviny pro zvláštní lékařské účely:

 

Potraviny bez fenylalaninu:
Pro osoby trpící fenylketonurií. Označena PKU.

 

Potraviny bezlepkové:

 

Potraviny určené pro osoby s poruchami metabolismu sacharidů:
V současné době se již neoznačují DIA. Jsou určeny zejména pro osoby s onemocněním diabetes mellitus.

 

Potraviny s nízkým obsahem laktózy nebo  potraviny bezlaktózové:
Potraviny určeny pro osoby s alergií, s poruchami přeměny látkové, laktózovou intolerancí.

 

Potraviny s nízkým obsahem bílkovin:
Potraviny určeny pro osoby s alergií, s poruchami přeměny látkové, nebo poruchou některých orgánů.

 

Potraviny s nízkým a velmi nízkým obsahem sodíku nebo bez sodíku:
Potraviny jsou označeny jako:

 

Potraviny určené pro sportovce a pro osoby při zvýšeném tělesném výkonu:
Jsou určeny zejména pro sportovce:
Potraviny, které zajišťují vyšší příjem: