Eavesdropping on media talk : Microphone gaffes and unintended humour in sports broadcasts

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Nezamýšlený humor ve sportovním zpravodajství
Autoři

CHOVANEC Jan

Rok publikování 2016
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Journal of Pragmatics
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
www Full text from publisher
Doi http://dx.doi.org/10.1016/j.pragma.2016.01.011
Obor Jazykověda
Klíčová slova participation framework; broadcast talk; unintended humour; footing; casual conversation; eavesdropper; Erving Goffman; pragmatics
Popis Článek se zabývá zvláštním formou jazykové komunikace, k níž dochází při televizním vysílání, kdy mluvčí chybně posoudí situaci a předpokládá, že jeho promluvy jsou stále neveřejné (tj. "off air"), ač ve skutečnosti jsou snímány a zprostředkovávány divákům ("on air"). Tento jev, zachycený na příkladu sportovních komentářů fotbalových zápasů, je interpretován v rámci Goffmanovy teorie jako zvláštní případ tzv. "backstage behaviour". Analýza se zaměřuje na situace, kdy díky kontrastu mezi chybným vnímáním situace a realitou dochází k tomu, že výsledný komunikát je diváky považován za humorný. V tomto případě inkongruita - jako základní prostředek humoru - vychází nejen z kontrastu chybně vnímané situace, ale také jazykových kódů, které se v daných situacích konvenčně používají (tj. na ose spisovnost - hovorovost). Článek rozpracovává teoretický model nezamýšleného humoru v prostředí masmediální komunikace.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info