MČR U19, Ostrava – 1x zlatá, 2x bronzová

Monika_MCR_U19Jirka_MCR_U19O uplynulém  víkendu se účastnila Monika Světničková a Jirka Bureš svého posledního juniorského turnaje, MČR U19.

Výsledkem je zlatá medaile ve čtyřhře a bronzová medaile ve dvouhře Moniky bronzová medaile Jirky ve čtyřhře!!!

Monika obhajovala z loňského mistrovství U19 dva tituly, a to ve dvouhře a mixu. Na letošním MČR se rozhodla hrát dvouhru, kde byla první nasazenou, a čtyřhru s Terkou Švábíkovou.

Ve dvouhře Monika do soutěže nastoupila velmi soustředěně a po volném prvním kole následovaly jednoznačné výhry nad mladičkou juniorskou kometou Kateřinou Zuzákovou z Benátek a Danou Griněnkovou z Vesce. V nedělním semifinále nastoupila proti další vycházející hvězdě českého badmintonu Báře Hadáčkové, které Monika těsně podlehla na nedávném MJMČR v Orlové. Bohužel ani v tomto zápase nenašla Monika na Hadáčkovou zbraň a odešla poražena ve dvou setech. Monika určitě pomýšlela na metu nejvyšší, ale svou daň si jistě vybrala náročná příprava a účast na MS v Bilbau a poslední mezinárodní turnaje.

Chuť si Monika spravila ve čtyřhře, kde nastoupila s domácí Terkou Švábíkovou. I když do turnaje vstupovaly jako nenasazené, byly jasnými favoritkami turnaje. Od počátečních kol bylo patrné, že si jdou za svým cílem, tedy mistrovským titulem. Cestou do semifinále porazily pár Typltová – Vacková a „mladé pušky“ Lucie Krpatová – Kateřina Zuzáková. V semifinále na ně čekal velmi silný pár Budzelová – Fuchsová, které, po drobných problémech v prvním setu, jednoznačně porazily. Ve finále poté nedaly šanci ani prvnímu nasazenému páru Ausbergerová – Zelinková a zaslouženě získaly zlaté medaile!!!

Jirka do letošní sezóny vstupoval s jasným cílem, a to získat medaili v deblu. K tomu bylo potřeba se udržet co nejvýše na republikovém žebříčku a vyhnout se zraněním. První se povedlo a po dvou druhých místech na GPA U19 byli s Honzou Fialou nejvýše postaveným párem na českém žebříčku, tím také zůstat nasazení na MČR i po započítání předsazení reprezentantů ze světového žebříčku. Druhá část se úplně nepovedla a po problémech s rukou (a poslední týdny i s kolenem) poslední dva měsíce neabsolvoval žádný badmintonový trénink, pouze několik zápasů na turnajích pro sehrání. Posledních 14 dní před MČR netrénoval vůbec. Z těchto důvodů se nakonec rozhodl startovat pouze v mixu a deblu a vypustil dvouhru, ve které měl také zajištěn postup.

V mixu startoval Jirka s Verčou Srncovou, která měla také dlouho pauzu kvůli zdravotním problémům. Byli nasazeni 5/8 a los k nim byl na první dvě kole příznivý. Po počátečním nevýrazném výkonu nad párem Kalina – Tichá jednoznačně porazili pár Šercl – Typltová. V boji o medaili je poté čekal nenasazený pár, který startoval na divokou kartu, Lapáček – Švábíková. Tomuto favorizovanému páru vzdorovali především ve druhém setu, kdy se ji málem podařilo „urvat“ set. Čtvrtfinále bylo maximum, které odpovídalo aktuální výkonnosti tohoto páru, i když medaile nebyla úplně vzdálená.

Ve čtyřhře byl Jirka s Honzou Fialou nasazen jako 3/4 a čekali koho jim ze silných nenasazených párů přiřkne los. Ten nedopadl úplně ideálně a přisoudil jim druhý a třetí pár z nedávného MČR U17. V prvním kole narazili na stále se zlepšující mladý pár Janoštík – Švejda, který jim ale za stavu 11:6 utkání vzal pro nevolnost jednoho z hráčů. V boji o medaili poté pár Kulíšek – Palán, který před týdnem nejvíce potrápil vítěze kategorie U17. První dva sety byly velmi vyrovnané a po výsledku 30:28 a 19:21 se šlo do rozhodujícího setu. Zde se již uplatnila zkušenost a klid Jirky s Honzou a jednoznačně jej vyhráli 21:13!!! V následujícím semifinále již nestačili na pozdější vítěze Beran – Somerlík, kde kvalita byla jednoznačně na straně soupeřů – přesto pěkné třetí místo!!!

Děkujeme Monice a Jirkovi za reprezentaci našeho klubu a přejeme oběma mnoho úspěchů v kategorii dospělých.

Kompletní výsledky turnaje zde.