4 medaile pro naše hráče z GPB U15

03  Celkem 153 hráčů se o víkendu sešlo v Pardubicích na velkém bodovaném turnaji kategorie GPB U15. Nechyběli mezi nimi ani naši mladí zástupci oddílu FSpS MU Brno. Dominika Mendreková, Mariana Poláková, Martina Ševčíková, Kuba Diviš a David Smutný. Od prvních sobotních kol turnaje dávali vědět soupeřům, že nepřijeli jen pro účast, ale že mají chuť bojovat a že chtějí zůstat až do neděle na závěrečné semifinálové a finálové zápasy.

Ve smíšené čtyřhře byli v obřím pavouku naši zástupci mezi nasazenými. David s Mariánkou jako turnajové dvojky, Martina, hrající s Matějem Rzeplinským (Slavoj Český Těšín), nasazení jako 5/8 a Kuba Diviš spolu s Adélou Klapalovou z Ivančic jako 9/16.

Kuba s Adélou prošli lehce až do třetího kola, kde narazili na silný pár z Prahy – Šulce a Tvrdíkovou. Vyrovnaný a těžký zápas skončil pro naše těsnou prohrou 21:23 a 19:21.

Ve stejném kole skončili i David s Mariánkou, s párem Kopřiva – Metzová odehráli vyrovnaný první set, bohužel s lepším závěrem pro soupeře 20:22. Ve druhém jim soupeři na začátku moc utekli a přes veškerou snahu ve vyrovnané druhé půlce setu se ztrátu již nepodařilo smazat a set prohráli 11:21.

Martina s Matějem zvládli všechny mixové zápasy prvního dne vítězně. První set ještě nebyl nic moc, než se trochu sehráli (naposled spolu hráli před půl rokem), prohrávali 6:18, pak jim to na kurtu konečně začalo fungovat a set otočili a vyhráli 24:22. Další sobotní zápasy dopadly taky dobře a tak se Martina s Matějem mohli těšit na nedělní semifinále.

Tam na ně čekali přemožitelé Kuby a Adély, severomoravský pár Kopřiva – Metzová. Nelehký zápas se protáhl na tři sety, ale ten třetí již soupeři jen odevzdali 21:9 a Martina s Matějem byli ve finále! Poslední soupeř už byl nad jejich síly. V zápase s o rok staršími Fürstem (kterému Martina i Matěj byli po ramena) a Štěříkovou, i přes spoustu krásných výměn podlehli ve dvou setech 21:13 a 21:12. Takže to pro ně bylo druhé místo.

Ve dvouhrách kromě Dominiky, která se do startovní listiny těsně nevešla, hráli všichni naši zbývající zástupci. Všichni byli mezi nasazenými, takže nehráli první kolo. Ve druhém nejdřív Kuba Diviš porazil Tancera, pak potrápil budoucího finalistu Matěje Rzeplinského, ale na vítězství to nestačilo, oba sety skončily 16:21 pro Matěje.

David Smutný také zvítězil ve druhém kole, porazil Schumpetera 21:12 a 21:10, ve třetím sehrál velice pěkný a vyrovnaný zápas s Nejedlým, bohužel o výsledku zápasu a postupu soupeře rozhodly tři chyby ve třetím setu (21:18, 19:21, 14:21). David s Kubou tedy obsadili 9-16.místo.

Mariánka Poláková se dostala až do čtvrtého kola, nejdříve ve druhém celkem lehce porazila Tyrmerovou 21:14 a 21:13, pak podobně Šilhavou (21:12 a 21:14). Zápas čtvrtého kola s Dejlovou z Klimkovic byl úplně jiný. Tuhá bitva se protáhla na tři sety. 15:21, 21:15 a ten třetí 20:22. Bohužel ne pro Mariánku, což pro ni znamenalo pěkné 5-8.místo.

Nejdále ve dvouhře se povedlo dojít Martině. Zápas druhého kola proti nepředvídatelné soupeřce Johnové dopadl dobře, 21:13 a 21:11 pro Martinu. V dalších kolech to bylo mnohem těžší. Nejdříve proti Šmikmátorové (11.místo žebříčku U15) musela druhý set vybojovat až v nastavení 26:24. Proti Viktorové z Plzně (14.místo U15)už to bylo na tři sety, po 40 minutách zápas skončil vítězně pro Martinu 15:21, 21:13, 21:16. Bylo z toho tedy druhé semifinále na neděli.

Za soupeřku v semifinále měla svou čtyřhrovou spoluhráčku Lucii Metzovou z Klimkovic. Po prvním vyhraném setu 21:19 si Martina při jednom ze svých akrobatických zásahů natáhla sval a to dost ovlivnilo její hru. I přes to Lucii dál trápila, ale na postup do finále to nestačilo, druhý a třetí set prohrála 13:21 a 16:21. Dvouhra tedy pro Martinu skončila třetím místem.

Nejvíce očekávané zápasy čtyřher, kde si naši hráči a hráčky nejvíc věřili na medailové umístění, začaly až pozdě odpoledne. Proto byly hlavně u Martiny poznamenány únavou z několika předchozích třísetových zápasů. Spolu s Lucií Metzovou uhrály dvě vítězná kola, ve třetím se utkaly s budoucími vítězkami Štěříkovou a Novákovou a těm podlehly 13:21 a 11:21. Aspoň tedy 5-8.místo.

Kuba Diviš hrál čtyřhru spolu se Standou Zachou z Jihlavy. Po prvním třísetovém zápase proti páru z Prahy porazili klimkovické Häringa a Pospíška, do semifinále je pak nepustili Rázl s Dvořákem. Také tedy celkové 5-8. místo.

O kolo dál, tedy do semifinále, se dostal náš druhý dívčí pár – Mariánka s Dominikou. Nejdříve porazily pár z Klimkovic Helešicová – Osladilová, v dalším kole jihočeské hráčky Hulcová – Šmikmátorová a v semifinále na ně čekaly nasazené jedničky Krupičková – Schořová. S těmi svedly dlouhou třísetovou bitvu s koncem štastnějším pro soupeřky, po setech 21:23, 21:11 a 11:21 tak na Mariánku s Domčou zbylo třetí místo.

David nastoupil do čtyřhry se svým spoluhráčem z Jihlavy Vojtou Pořízem. Pavoukem procházeli lehce, soupeře přehrávali Davidovou technikou a obratností a Vojtovou silou. Do semifinále prošli třísetovým zápasem, když vyřadili nasazené dvojky Kopřivu a Matulu. Semifinále proti Rázlovi a Dvořákovi bylo na dva sety 21:17 a 21:14. Finálový zápas proti Patrikovi Mírovi a a Matěji Rzeplinskému byl též na dva sety, ale pro soupeře, 10:21 a 15:21. David s Vojtou z Pardubic odjížděli s diplomem za druhé místo.

 

Výsledkově se turnaj GPB povedl, pro naši pětici to byla dvě druhá místa, dvě třetí místa a třikrát 5-8. místo.

V novém žebříčku si naši hráči stojí takto:

Mariana Poláková               dvouhra 12,    čtyřhra 12,     mix  17

Martina Ševčíková              dvouhra  16,   čtyřhra  15,    mix 6

Dominika Mendreková      dvouhra  82,   čtyřhra  19,    mix 98

David Smutný                      dvouhra  15,    čtyřhra 19,    mix 15

Jakub Diviš                           dvouhra   23,   čtyřhra 39,    mix 22

 

vysledky_gpb_u15_pardubice_2017

 

01 02 05