Z MČR U17 vezeme bronzy!

MČR V uplynulém víkendu 4. a 5. 11. se trojice našich hráčů vydala do Prahy bojovat o cenné výsledky z MČR kategorie do 17 let. Konkrétně to byli Adéla Chadimová, Martina Ševčíková a Martin Dostál.

Turnaj, pořádaný oddílem TJ Astra ZM, se netradičně konal ve sportovním centru Oáza místo známé haly v Zahradním Městě. Až na problém s prodíráním se z tribuny skrz davy hráčů, trenérů a diváků, byl turnaj zorganizován na jedničku a bylo to důstojné prostředí pro pořádání mistrovství.

V sobotu ráno se, jako vždy, začínalo smíšenou čtyřhrou, ve které jsme měli zastoupení ve dvou párech. Marťa Ševčíková s Vojtou Pořízem (Jihlava) bohužel nestačili na rychlou a útočnou hru severomoravské dvojice Lukáš Franek/Klára Petrušková (Orlová/Klimkovice) a putování mixovým pavoukem pro ně tedy skončilo už v prvním kole. Tak rychle se náš druhý pár Adéla Chadimová s Tadeášem Brázdou (Ivančice) rozhodně loučit nechtěl, jednak měli jako nasazení toto kolo volné, ale hlavně nechtěli dát svou kůži zadarmo v prestižním souboji s Pardubičáky Adamem Ehmem a Kačkou Valentovou ;-) Trpělivou hrou a postupným zlepšováním obrany se podařilo zápas v infarktové koncovce třetího setu dotáhnout za výhrou! Nyní bylo nasazení potvrzeno, ale čekal nás zápas „o placku“ proti Honzovi Blažkovi a Nele Němcové (Rychnov n/K. a Orlová). Papírové předpoklady byly vyvráceny a Adéla s Tadeášem pokořili nasazené „trojky“ a zajistili si minimálně bronzovou medaili. Skvělý výsledek! Teď jen sehnat ubytování.:)

Mezi zápasy druhého kola mixů se začaly vkládat zápasy dvouher a mezi nimi byl i souboj Martina Dostála s Jaroslavem Chlubnou (Olomouc). Martin svého nasazeného soupeře zaskočil výbornou přesnou a trpělivou hrou, kdy mu správnou rozehrávkou a čekáním na útočnou pozici prakticky nedovolil jakkoliv diktovat tempo hry. Bohužel si taky brzy začal uvědomovat, že by mohla výhra klapnout, a s přibývajícím časem se víc a víc odkláněl od fungující taktiky, až z toho v třetím setu byla hra plná frustrace a nevynucených chyb. Martine škoda, ale ponaučení do příště a hlavně je vidět, že i s papírově lepšími soupeři lze hrát, v budoucnu snad i vyhrávat. Jen dodám, že Chlubnovi vystavil STOPku až plzeňský Viktora ve třetím čtvrtfinálovém setu.

V dívčí dvouhře Marťa proti jmenovkyni Šmídové (Plzeň) bojovala, ale soupeřku nebyla schopná přetlačit a padla ve dvou setech. Jen doufejme, že se Marťa pořádně dívala, aby nakoukala trošku toho staršího badmintonu, který by se jí mohl hodit následující víkend na MČR U15. Druhá zástupkyně Adéla bohužel svou soupeřku ani nepotrápila a podlehla ve dvou jednoznačných setech Soni Hořínkové z Liberce. Co za tím stálo, už jsme probírali osobně a budeme se snažit tomu pro příště vyvarovat.

Odpoledne už nám zbývaly pouze čtyřhry. Martin s Tadeášem nejprve ve svižném tempu přehráli českokrumlovské Adamy Marťána s Tancerem, ve čtvrtfinále pak v zápase ‚pravdy‘ proti nasazeným Slívovi a Twardzikovi (Kopřivnice/Most) dokázali otočit 5 setbolů v prvním setu a vyhráli jej 25:23. Druhý set už aktivní bezchybnou hrou dotáhli k pohodovému vítězství 21:12 a měli jsme hráče v dalším semifinále!

V dívčí čtyřhře se Marťa spárovala s mosteckou Markétou Kohoutovou, což mohlo vypadat slibně, ale los byl nekompromisní – hned v prvním kole nasazené jedničky „astračky“ Kobyláková se Sonnkovou. Své nasazení holky potvrdily a Marťa tak svůj poslední zápas dne prohrála 8:21, 10:21. Adéla se spárovala s, nám dobře známou, Barčou Otáhalovou ze Židlochovic. V prvním kole proti mosteckým Kohoutové se Skuhrovou rozhodně nepředvedly ideální výkon a tak tak „upinkaly“ vítězství o 2 body ve třetím setu. V druhém kolem razantní změna – jak v kvalitě soupeře, tak v přístupu a hře našich holek. Bohužel i přes dobrou hru, byla kvalita reprezentační dvojice Krpatová/Zuzáková (Pardubice/Benátky) jinde a i když si myslím, že skóre vypadá moc přísně (13:21, 9:21), tak to na výhru prostě a jednoduše nebylo. Holky dostaly lekci z rychlosti, úderové variability a předvídavé hry.

I tak jsme za sebou měli úspěšný den a šlo se spát s jistotou minimálně dvou bronzů, což je v prvním roce v kategorii U17 perfektní výsledek.

Nedělní ráno se jako první na kurt dostali kluci v deblu. Proti nasazeným repre „jedničkám“ Kulíškovi s Palánem (Astra/Prosek) se první set jen rozkoukávali a pomalu adaptovali na hru, se kterou se setkají jen málo kdy. Maximální zrychlení úderů z každé jen trošku vhodné pozice, velká výpomoc hráče na síti, to byly jen některé z věcí, ve kterých soupeři naše kluky přehrávali. V druhém setu už si naše dvojice začala více věřit, začala aktivně přistupovat ke všem míčům a občas i pokryli rychlé drajvy soupeřů, které v prvním setu dělaly tak zásadní rozdíl. Nakonec je velká škoda, že se klukům nepodařila koncovka a druhý set prohráli 19:21.

Ve smíšené čtyřhře proti „astrákům“ Kulíškovi se Sonnkovou to byla v podstatě stejná písnička. Velká lekce z rychlosti, přesnosti a razance úderů.

V semifinále mistrovství republiky už si soupeře vybírat nemůžeme, ale všichni na kurtu odevzdali vše, co měli a prohráli s novopečenými mistry republiky, takže se určitě není zač stydět. Všem našim hráčům děkuji za předvedené výkony, medailistům gratuluji k tomuto úspěchu a doufejme, že příští rok to bude ještě lepší! Díky taky Radkovi Brázdovi za spolukoučování a Radce Chadimové za veškerou organizaci.

Kuba Mazúr

Turnaj očima účastníků: :)

Áďa – pocity z turnaje mám dobrý, jsem spokojená s výsledkem v mixu a celkem i s hrou, o singlu radši ani mluvit nebudu, protože to byla katastrofa :-D a v deblu jsme v prvním zápase hrály hodně pasivně, ale v druhém to už bylo o trošku lepší

Martin – se čtyřhrou jsem velice spokojený, myslim ze jsme se pěkně doplňovali s Tádou, jsem rád ze jsem se nevzdali v prvním setu za stavu 17:20 ve čtvrtfinále a otočili jsme to, škoda koncovky druhého setu v semifinále. No a singl – se svou hrou jsem i spokojen i nespokojen, byly tam okamžiky které jsem si dobře pohlídal a dokázal jsem ukončit, ale poměrně hodně okamžiku, kdy jsem se spíše dostaval pod tlak než do útoku, který jsem potřeboval, ale jsem moc rád, že jsi tam byl s námi ty, super psychická podpora, dík!

Martina – Tento turnaj byl pro mě spíše takovou zkouškou zápasů se straršími hráči.
Mix s Vojtou jsme neodehráli špatně, několikrát jsme nad soupeři vedli, ale nakonec zvítězila jejich zkušenost. Podobně skončil i singl…
V deblu jsme hráli proti nasazeným jedničkám, které nám moc šancí nedaly.
Jakmile jsme nějaký míč zvedly soupeřky toho hned využily a útočily.

vysledky_mcr_u17_praha_2017

dav

dav

dav