1. GPA U19 Praha – Jirka stříbrný v deblu

O uplynulém víkendu se konalo v Praze Vinoři první GPA kategorie U19 této sezóny. Náš klub reprezentoval Jirka Bureš, Natka Randulová a Dan Paseka. Nejcennější umístění si přivezl Jirka, který obsadil 2. místo v deblu.

Při neúčasti většiny reprezentantů jsme měli především u Jirky v párových disciplínách velmi dobré nasazení a mohli pomýšlet na zajímavé výsledky.

Natka se po zranění kvalifikovala pouze do čtyřhry, nakonec ale hrála i mix s Danem. V prvním kole společně nestačili na pár Ehm-Kubečková, kterému podlehli po boji ve třech setech. Ve čtyřhře Natka s Barčou Otáhalovou narazily na velmi silný pár Typltová-Vacková, kterému po sympatickém výkonu také podlehly ve třech setech.

Dan se nezúčastnil kvalifikace a neměl na turnaji původně vůbec hrát. Kvůli odhláškám nasazených hráčů si nakonec zajistil postup ve dvouhře a následně hrál všechny disciplíny.  V singlu si Dan nejdříve poradil s Joudou, následně potrápil nasazeného Vajsejtla, kterému sebral set. Čtyřhru hrál Dan s Járou z Astry a v prvním kole si poradili s párem Hartman-Pelc, ve druhém jednoznačně prohráli s budoucími vítězi Jiří Král-Vajsejtl.

Jirka zvažoval, zda se tohoto turnaje vůbec zúčastní. Právo postupu měl v mixu a deblu, ale kvůli zranění kolene prakticky 2 měsíce netrénoval. První trénink absolvoval týden před turnajem, koleno drželo, rozhodl se tedy startovat.

V mixu byl Jirka s Verčou Srncovou nasazen jako druhý pár, bohužel měli trochu smůlu na los. Po úvodní výhře nad párem Pelc-Matoušková je ve čtvrtfinále čekali favoriti a celkoví vítězi turnaje Vašátko-Zelinková. Tento pár se zatím nikdy Jirkovi s žádnou partnerkou nepodařilo porazit a série se nepodařilo zlomit ani zde.

V singlu Jirka neměl postup, ale stejně jako Dan se dostal do soutěže kvůli odhláškám. V prvním kole Jirka šetřil síly a kontroloval výhru nad Slívou. Ve druhém kole jej čekala výzva v podobě deblového parťáka a budoucího vítěze Honzy Fialy. Jirka byl schopen držet krok pouze do poloviny setů, kdy vždy prohrával 11:9, pak se ale projevila herní pauza a následně jednoznačně prohrál.

Parádní disciplínou Jirky je debl, kde byli s Honzou Fialou nasazeni jako první pár. Ve čtvrtfinále bez větších potíží zvítězili nad s párem Kalina-Slíva. V semifinále si poté, po komplikaci ve druhém setu, poradili stylem „nejlepší útok je trpělivá obrana“ s nebezpečným párem Vašátko-Máchal. Ve finále nastoupili proti druhému nasazenému páru „mladým půškám“ Jíří Král-Vajsejtl. První set Jirka s Honzou ztratili v koncovce, ve druhém změnili taktiku a jednoznačně vyhráli. Do rozhodující setu změnil pro změnu taktiku soupeř a bylo z toho vedení 9:1, které se již nepodařilo stáhnout.

Blahopřejeme Jirkovi ke stříbrné medaili a ostatním k předvedeným výkonům!!

Kompletní výsledky turnaje zde.