První turnaj po takřka půlroční přestávce

Stupně vítěžů ve smíšené čtyřhře. Foto:badminton-benatky.cz
V pátek 28.srpna se po půlroční pauze konal první turnaj, a to konkrétně GPA dospělých v Benátkách nad Jizerou. Hráči našeho klubu u toho samozřejmě nemohli chybět!

Kvalifikaci odstartovaly mixy, ve kterých se do dalšího kola probojovali přes moravské utkání Kuba Diviš s Klárkou Petruškovou, když zdolali Vojtu Poříze s Áďou Klapalovou. Ti ale stejně vzápětí vypadli s nasazenými dvojkami kvalifikace (Vorlík, Zelinková), a tím přišli o postup do hlavní soutěže. Dále se nedokázali dostat ani Péťa Janoušek se Sárou Schafferovou, kteří hned v prvním kole narazili na české reprezentanty a budoucí finalisty hlavní soutěže (Janáček-Maixnerová). Do hlavní soutěže se tak z kvalifikace mixu dokázala dostat jen dvojice Matěj Rzeplinski + Marťa Ševčíková, kteří zdolali ve dvou setech Tomáše Pateru s Kájou Hejdukovou.
Dvouhru kluků úspěšně uvedl Jirka Derka. Jirka proplul prvním kolem zcela jednoznačně a výsledkem byla první brněnská bratrovražda. Ve druhém kole na něho totiž čekal Kuba Diviš. Po napínavé bitvě se ale více radoval Jirka (21:18, 21:16). Nicméně tímto brněnská utkání neskončila o kolo dále se o postup do hlavní soutěže musel Jirka popasovat s Markem Dostálem. Ale ani Marek nedokázal Jirku zastavit a Jirka si tím vydobyl start v hlavní soutěži (21:10, 21:15). Na vedlejším kurtu zatím proklouzl prvním kolem i Davča Smutný (proti Pavlovi Maňáskovi). V dalším kole však narazil na Lukáše Franka, kterého nakonec po třísetové bitvě neudolal (14:21, 21:11, 19:21).
V dámském singlu bojovala jen Sárka Schafferová, která do 1.kola dostala juniorskou naději Petru Maixnerovou, na kterou jí síly bohužel nestačily.
V klučičích deblových utkáních se skrz první kolo probojoval Davča Smutný s Domčou Kopřivou (přes Listopad-Nejedlý) a postoupili tím do dalšího dne. Kuba Diviš s Kubou Horákem hned ze startu chytli budoucí vítěze tohoto turnaje, reprezentanty, Ondru Krále s Honzou Loudou a skončili tak už v kvalifikaci (15:21, 13:21).
V pátek se kvůli mimořádné koronavirové situaci hrála také první dvě kola hlavní soutěže v mixu.
Přes 1.kolo se dostala Áďa Chadimová a Tadeášem Brázdou, když na dva sety dokázali dorazit reprezentační pár Ehm-Valentová. Další postup do druhého kola slavil Jirka Bureš s židlochovickou Barčou Otáhalovou, když po napínavých třech setech zdodali pár Müller-Pokorná. Naopak Marťa Ševčíková s Matějem Rzeplinskim se přes první kolo nedokázali probojovat (Vorlík-Zelinková). Prvním kolem bohužel neprošel ani Martin Dostál s Radkou Šilhavou, kteří nedokázáli porazit reprezentanty Janáček-Maixnerová (16:21, 21:19, 8:21). Naši černí koni tohoto turnaje (Áďa s Tádou) dokázali tento den uhrát i druhé kolo mixu. Po velmi napínavém třísetovém zápase proti nasazenému páru Hubáček-Ausbergrová [3/4] se tak mohly radovat brněnské barvy! Stali se tak jediným párem, který postoupil do sobotního čtvrtfinále, protože Jirka s Barčou i Ondra Helar s Verčou Srncovou ještě tento den vypadli.
V sobotu po slavnostním zahájení odstartoval druhý turnajový den pánský singl a hned v deset hodin nastoupil na kurt Ondra Helar proti uganďanovi Edwinovi Ekiringovi, se kterým bohužel po velice vyrovnaném utkání prohrál (19:21, 14:21). O půl hodiny později se o svůj postup pokoušel také Martin Dostál, který ale nestačil na Matěje Hubáčka (13:21, 14:21). Naopak prvním kolem hravě prošel Jirka Derka, když po dvou setech udolal Matěje Ehma. Ve druhém kole na něj čekala turnajová dvojka Cristian Savin. Jirka ale šel do zápase se vztyčenou hlavou a tím, že nemá co ztratit.Díky tomu se mu podařilo získat první set 22:20. Další dva sety už ale byly jednoznačné pro Savina (14:21 a 8:21).
Dále následovaly ženské singly, kde jsme žádné zastoupení neměli.
Pokračovalo se čtyřhrama. Jako první se na kurtu od nás ukázala dvojice Marek Dostál a Petr Janoušek. Kluci si hravě poradili s jihlavskými hráči Poříz-Benírške. V kole druhém kluci svedli krásnou třísetovou bitvu s nasazeným párem a tréninkovými parťáky Petra – Matějem Ehmem a Tomášem Skálou. Bohužel štěstí nebylo na jejich straně a zápas prohráli 16:21, 21:19, 15:21. Další dvojice Davča Smutný s Domčou Kopřivou se také dokázala dostat do 2.kola, kde jim chyběl kousíček k tomu, aby vzali set vícemistrům Holub-Hubáček (20:22, 15:21). Jirka Bureš s Ondrou Helarem bohužel neobhájili své nasazení a již ve 2.kole vypadli s pražskou dvojící Palán-Šulc. Jirka Derka nastoupil po boku Adama Ehma a prvním kolem prošli přes Míru a Rzeplinskiho. Ve druhém kole se setkali s dalším „polofakulťáckým“ párem Martinem Dostálem a Tadeášem Brázdou. Dvojice Marťas-Táda potvrdili své nasazení [5/8] a Jirku s Adamem porazili 21:16 a 23:21. Ve čtvrtfinále až už nestačili na turnajové trojky Beran-Hubáček a v turnaji tak skončili.
V dámském deblu jsme měli zastoupení tří párů. Áďa s Ráďou Šilhavou bohužel nedokázaly zdolat své přemožitelky z Těšínského turnaje z ledna a znovu tak prohrály na tři sety (Kurzová-Sonnková). Ani Sárka s Áďou Klapalovou si neporadily se svými soupeřkami a také vypadávají v 1.kole. Martě s Klárkou Šilhavou se podařilo přemoct dvojici Budzelová-Nováčková a ve 2.kole měly tu čest zahrát si s mistryněmi republiky Bášová-Fuchsová. Pochopitelně svůj zápas ale vyhrát nedokázaly.
Sobotní hrací den byl zakončen čtvrtfinálemi smíšené čtyřhry, kde nastoupila Áďa s Tádou proti dalšímu nasazenému páru Synovec-Sonnková. Zápas měli pod kontrolou a vyhráli tak postup do nedělního semifinále, kde na ně čekaly nasazené jedničky Drančák-Lajdová. Tento zápas již vyhrát nedokázali, a tak si odváží krásnou bronzovou medaili.

Stupně vítěžů ve smíšené čtyřhře. Foto:badminton-benatky.cz

Všem zúčastněným děkujeme za reprezentaci!
Adélka a Sárka