2. kolo Extraligy a skvělý výkon Jehnic!

10841255_1641811002713117_140461648_n

Poslední listopadový víkend byl ve znamení druhého kola naší badmintonové Extraligy, ve kterém Jehnice zatím získaly 4 body za jednu výhru a jednu porážku. Do sestavy se po zranění vrátila největší hvězda Adam Cwalina, která byla proti družstvům BK Deltacar Benátky nad Jizerou a BaC Klando velkou zbraní. Obě utkání se odehrála v Brně. 

V sobotu se v Yonex Aréně v Jehnicích představil největší rival brněnského oddílu za poslední roky – BK Deltacar Benátky nad Jizerou. Benátky jsou v letošním ročníku jedním z největších favoritů a na své soupisce mají zvučná jména jako Adrian Dziolko z Polska nebo Maria Ulitina, jenž reprezentuje Ukrajinu. V tomto utkání Jehnice určitě nebyly favoritem.

K prvním dvěma zápasům, kterými byla smíšená čtyřhra a 2. čtyřhra mužů, nastoupila dua Adam Cwalina-Kamila Augustyn Michal Světnička-Standa Kohoutek. V prvně zmíněném zápase nebylo o vítězi pochyb již od prvního míčku. Polské hvězdy benátecký pár Richtr-Krpatová bez milosti zničil během pár desítek minut. To v druhé čtyřhře mužů byla situace zcela opačná a nakonec se jednalo o nejvyrovnanější zápas celého utkání. Jehnická dvojice však ukázala svou sehranost a díky skvělému publiku zvítězila nad párem Jelínek-Zevl ve třech setech. Tento mač se nakonec ukázal jako klíčový.

Na řadu přišly další dvě čtyřhry. V té dámské se po boku Kamily Augustyn představila brněnská naděje, teprve šestnáctiletá Monika Světničková. Holky sice s dvojicí Šikalová-Ulitina bojovaly jak mohly, po dvou vyrovnaných sadách však nakonec skončily jako poražené. To však napravil Adam Mendrek a Adam Cwalina, kteří v první pánské čtyřhře přehráli benáteckou dvojici Provazník-Dziolko také v dvou setech, a to 21:15 a 21:19. Velkou pochvalu si zaslouží matador hostí, Jirka Provazník, který jako nejstarší hráč obou týmů i tak předvedl skvělý výkon. Vedení jehnického celku v poměru 3:1 však nezabránil.

Na řadu přišly singly. Ty nakonec skončily remízou, když si oba celky připsaly dva body. Nejprve Maria Ulitina, která se momentálně nachází na 68. místě světového řebříčku, porazila bojující Moniku Světničkovou. Pro Moniku byl tento zápas obrovskou zkušeností a doufejme i motivací do další práce. Misky vah na stranu Sokola však znovu převrhl Standa Kohoutek, který, poněkud překvapivě, doslova zničil benáteckou trojku Lukáše Zevla. Zevl od začátku zápasu nemohl najít potřebný rytmus a proti preciznímu Kohoutkovi neměl šanci. Zbývaly odehrát poslední dvě dvouhry, kde měli brněnští hráči za úkol přinést domů pátý bod.

Jednička týmu Vojtěch Šelong to měla však velmi těžké. Hráč světové osmdesátky Adrian Dziolko je přece jen těžší oříšek a po spolehlivém výkonu nedal Vojtovi sebemenší šanci. Vše však napravil Adam Mendrek, který potvrdil papírové předpoklady a ve dvou sadách porazil Petra Jelínka. TJ Sokol Veselý Brno Jehnice tak konfrontaci s velkým rivalem zvládl na jedničku a tři body zůstaly v Brně!

V neděli se utkání odehrálo na kampuse fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity, kde je pro diváky vytvořeno mnohem lepší zázemí a vedení Jehnic slibovalo pokoření pomyslného diváckého rekordu. Jehnice v 10 hodin nastoupily proti celku BaC Kladno.

 

Jehnické družstvo před zápasem

Jehnické družstvo před zápasem (foto: Josef Pleska)

Vítězná sestava se nemění, a proto jsme v rámci nedělního utkání viděli na jehnické soupisce jen jednu změnu, a to Kamilu Augustyn v singlu a Moniku Světničkovou v mixu. Ten Monika odehrála s Adamem Cwalinou, který v prvním zápase proti duu Skrčený-Erbenová potvrdil svou extratřídu a brněnská dvojice přinesla svému týmu první bod.

Druhý bod přidali Michal Světnička se Standou Kohoutkem, když v druhém deblu porazili nestárnoucí dvojici Severa-Jirásek ve dvou setech. Formu našich párů potvrdili i první mužský debl ve složení Cwalina-Mendrek, který po krásném zápase porazil polský pár Rogalski-Poulakovski, i když na tři sety. Na kluky navázala i děvčata, která v dramatickém souboji, který se zlomil až v nastavení třetí sady, porazila kladenské slečny Erbenová-Vacková. Párové disciplíny tak vyzněly jasně pro domácí mužstvo!

Brněnskému týmu v tuto chvíli stačilo ukořistit poslední bod. To se podařilo Standovi Kohoutkovi, který v „skoro bezvlasém“ souboji nakonec porazil Michala Severu 21:8 ve třetím setu. Na Standu navázala i Kamila Augustyn, proti které nakonec nastoupila mladá Jovana Skrčená. Mladá válečnice z Kladna sice bojovala, ale Kamila si s přehledem pohlídala vítězství.

Posledními zápasy tak byly první dvě mužské dvouhry. Zatímco v duelu týmových jedniček byl jasný favorit v Michalu Rogalskim, souboj Adama Mendreka s Maciejem Poulakovskim sliboval velkou podívanou. Předpoklady se nakonec potvrdily – Michal Rogalski si bezpečně došel v souboji s Vojtou Šelongem pro výhru, druhý kurt však nabízel mnohem lepší podívanou. Po krvavých třech setech se nakonec radovala polská posila Kladna Poulakovski, který uštědřil Adamu Mendrekovi jeho první prohru v tomto extraligovém ročníku.

Jehnice tak vyhrály i druhý zápas, a to poměrem 6:2. Tímto bychom rádi poděkovali za skvělou diváckou podporu, která byla opravdu velká a nejedno mezinárodní mistrovství by nám mohlo závidět. Diváků nakonec přišlo přibližně 150, což je skvělé číslo, a bylo to také pořádně slyšet.

Hlediště nedělního utkání

Hlediště nedělního utkání

Třetí kolo extraligy se odehraje těsně před Vánoci, kdy se brněnský tým nejprve postaví dalšímu favoritovi soutěže, pražskému Meteoru. V neděli se bude hrát opět v brněnské Yonex Aréně, kam zavítá průběžně poslední Plzeň. Doufáme, že znovu dorazíte ve velkém počtu a pomůžete našemu týmu k vítězství!

 

 

Vojta