MČR dospělých 2015: Jehničtí získali čtyři medaile!

Karviná

Během přelomového víkendu mezi lednem a únorem se do Karviné sjela nejužší česká špička, aby již tradičně bojovala o medaile na mistrovství České republiky 2015. Na startovní listině nechybělo žádné „velké jméno“, a turnaj tak nabízel opravdu kvalitní badmintonovou podívanou. Na turnaji se objevilo hned šest hráčů Jehnic, jenž do Brna nakonec přivezli hned čtyři cenné kovy.

Jedinou hráčkou, zastupující ženské pokolení Jehnic, byla na turnaji Monika Světničková. Ta nastoupila do všech disciplín, ve kterých však vždy prohrála v prvním kole a s turnajem se musela rozloučit již po třech zápasech. Nejpovedenější utkání určitě odehrála společně se svým bratrem Michalem Světničkou v mixu, kde společně podlehli favorizovanému páru Drančák-Lajdová až ve třetím setu.

Podobně na tom byl také Jakub Mazúr, jež nastoupil jen do smíšené čtyřhry s Eliškou Mikuláškovou (RSC Brno), když v prvním kole nestačili na pár Bureš-Ostrá (Dobruška). Velké naděje byly vloženy do Adama Mendreka, jež nastoupil pouze do své nejsilnější disciplíny, tedy dvouhry. Adam na turnaji vystupoval jako pátý nasazený hráč, což v prvních dvou kolech stvrzoval precizní hrou, když nejprve porazil Přemysla Voráče (USK Plzeň), a v druhém kole také nepříjemného Davida Ptáčka z Kopřivnice. Ve čtvrtfinále se Adam utkal s badmintonovou legendou Janem Fröhlichem, se kterým prohrál již na dvou posledních mistrovstvích. Bohužel ani tentokráte se Adamovi zkušeného Frölicha porazit nepodařilo, a tak se Adam se soutěží rozloučil mezi osmi nejlepšími.

Karvinsko je mimo jiné domovem našeho Vojtěcha Šelonga, což Vojta potvrdil již v pátek, když společně s Denisou Šikalovou (Benátky nad Jizerou) porazili v mixu dva velmi silné páry a zaslouženě postoupili do čtvrtfinále. Bohužel ve dvouhře Vojta takovou formu nenašel, a poté, co v prvním kole přehrál Jaromíra Janáčka z Krumlova, nestačil na mladého Jana Hubáčka, který mu tak oplatil nedávnou porážku z posledního kola extraligy. Chuť si však odchovanec Orlové spravil právě v mixu, když se svou partnerkou ve čtvrtfinále porazil pár Valenta-Koldová, a postoupil tak do semifinále, což samozřejmě znamená také bronzovou medaili!

Bronzoví Vojtěch Šelong a Denisa Šikalová (foto: Pepa Rubáš)

Bronzoví Vojtěch Šelong a Denisa Šikalová (foto: Pepa Rubáš)

Hrdinou nejen jehnického oddílu, ale také celého turnaje se stal jednoznačně Stanislav Kohoutek. Hrající kapitán extraligového družstva přijel do Karviné s těmi nejvyššími ambicemi, což dokazovalo také jeho nasazení v obou párových disciplínách.  Ve smíšené čtyřhře společně s Hanou Milisovou prošli do semifinále bez ztráty jediného setu. Mezi čtyřmi nejlepšími se pak Standa utkal právě s Vojtou Šelongem. V zápase se projevily zkušenosti a nakonec se radovala druhá nasazená dvojice, a Standa tak obhájil loňské finále. V něm však nestačil na favority soutěže – Jakuba Bitmana s Alžbětou Bášovou, kteří si po dvou setech připsali již šestý titul v řadě.

Stříbro v mixu vybojoval Standa Kohoutek s Hanou Milisovou

Vicemistři ČR Standa Kohoutek s Hanou Milisovou (foto: Ladislav Káňa)

Co se nepovedlo v mixu, povedlo se nakonec ve čtyřhře. Standa v deblu nastupoval jako obvykle se svým parťákem Michalem Světničkou a los jim opravdu nepřál. Z pozice druhých nasazených se však jehnická deblová dvojice dokázala prokousat nabitou dolní polovinou pavouka, když je po cestě do finále nezastavily ani silné páry jako Drančák-Janáček, nebo úřadující mistři republiky, Pavel Florián-Ondřej Kopřiva. Ve finálovém klání proti brněnským borcům nastoupili velezkušení René Neděla s Martinem Heroutem, kteří se ve finále čtyřhry objevili po více než deseti letech! Zkušenosti však má také náš Standa, kterého ve finále chytrou hrou doplnil i výtečný Světnička a jehnická extraligová dvojice po třech setech zaslouženě slavila vysněné zlato!

Mistři ČR 2015 - Standa Kohoutek a Michal Světnička

Mistři ČR 2015 – Standa Kohoutek a Michal Světnička

Do Brna tak dorazila celá medailová sada, od bronzu až po nejcennější zlato! Doufejme, že příští rok bude minimálně stejně úspěšný jako ten letošní a my se znovu dočkáme mistrů republiky. Všem zúčastněným hráčům děkujeme za vzornou reprezentaci klubu a do dalších turnajů přejeme hodně štěstí a síly. Třeba během nadcházejícího vrcholu badmintonové extraligy!

 

všechny výsledky z MČR si můžete prohlédnout ZDE.

Vojta