Adam Mendrek o Extralize: ,,Vše je otevřené.“

16

Adam Mendrek patří mezi největší tahouny letošního týmu Jehnic, které nyní o víkendu čeká čtvrtfinále extraligy proti Dobrušce. Adama jsem se zeptal na pár otázek ohledně letošního ročníku, který je, vzhledem k velkým změnám v týmu, úplně jiný než ty předešlé. Jen připomínám, čtvrtfinále se bude hrát v sobotu 21. února v jehnické Yonex Aréně. Začátek utkání je naplánován na 15 hodin. V neděli se od 9 ráno v Yonex Aréně odehraje také poslední část první ligy.

Jehnice se po základní části nachází na čtvrtém místě extraligové tabulky a po velmi dlouhé době budou muset hrát čtvrtfinále. Když jsi před sezónou viděl všechny změny na soupisce, kde ses s týmem v této fázi soutěže viděl a co říkáš na chemii letošního týmu, který je opravdu úplně jiný, než v předchozích letech?

- Abych řekl pravdu, tak jsem byl velmi šokován. Náš tým opustili klíčoví hríči, kteří byli oporou našeho týmu. Na druhou stranu to byla jakási výzva nejen pro mě, ale i pro celý tým. Věřil jsem, že máme šanci se dostat do semifinále, ne-li do finále. Prvně však musíme vyhrát sobotní čtvrtfinálový duel s Dobruškou.

 

S týmem jsi během základní části prožil dvě porážky. Byly právě zápasy proti Krumlovu a Meteoru Praha nejtěžší?

- Neřekl bych, že by tyto zápasy byly “nejtěžší”. V prvním zápase proti Krumlovu nám chyběl nejsilnější článek našeho týmu Adam Cwalina, díky tomu jsme byli oslabeni v deblu a mixu. Proti Praze nám bohužel nevyšel ženský singl, kde jsme počítali s bodem. Myslím si, že kdyby se nám povedlo dostat se do semifinále, vše je otevřené.

 

Když se podíváš na momentální tabulku, jsou v ní pro Tebe nějaká překvapení? Čekal jsi lepší/horší umístění některého ze soupeřů?

- Vůbec nejsem překvapen. Jediné, o co se hrálo, bylo umístění na 3-4. místě. Jinak si myslím, že tabulka odpovídá týmům/herní síle týmů.

 

Pokud Brno zvládne čtvrtfinále s Dobruškou, půjde na lídra základní části – SKB Český Krumlov. Jak bys toto nalosování zhodnotil vzhledem ke kvalitám ostatních soupeřů (Benátky, Meteor)?

- Pokud vyhrajeme s Dobruškou, myslím si, že máme velkou šanci odehrát lepší zápas s Krumlovem, než v prvním kole. Naopak kdyby jsme narazili ihned v semifinále na Meteor, měl bych větší obavy (úsměv).

 

S Dobruškou jste se již samozřejmě střetli hned v prvním kole Extraligy a vyhráli jste poměrem 5:3. Lze očekávat podobné utkání i ve vyřazovací části?

- Myslím si, že tento duel nebude tak dramatický, aspoň v to věřím. Tým bude v plné síle a také formě! Takže očekávám výhru i lepší výsledek.

 

Zatím jsi ze čtrnácti zápasů vyhrál dvanáct, což je skvělá bilance, hlavně ve čtyřhře, kde máš skóre 7-0. Jaký zápas byl pro Tebe nejpovedenější a naopak nejhorší?

- Nejpovedenější zápas určitě právě v deblu s Adamem Cwalinou proti Praze, kde jsme porazili pár Koukal/Moren ve třech setech. Naopak nejhorší singl proti Plzni na domácí půdě, kde jsem podlehl Jirkovi Loudovi.

 

Poslední extraligové kolo doprovázela menší aféra přesunování zápasů jiných týmů. Jehnice mohly také taktizovat v případě úmyslu vyhnout se některým soupeřům v případném semifinále. Jak moc jste se o těchto možnostech před zápasem bavili?

- Zaslechl jsem, co se odehrávalo před posledním kolem Extraligy. S týmem jsme to trochu řešili, ale nějak se nás to moc netýkalo (úsměv).

 

Na domácí půdě v Brně jste neprohráli ani jeden zápas, naopak jste pokaždé udrželi tři body doma. Jaký máš názor na domácí prostředí? Je to tak velká výhoda oproti zápasům venku?

- Doma se hraje vždy nejlépe. Halu známe velmi dobře a s diváckou podporou se hraje vždy lépe,  než před prázdnými “tribunami”. Takže určitě je to menší hlavně psychická podpora.

 

Poslední otázka na závěr – kdo podle Tebe vyhraje letošní ročník Extraligy?

- Necháme se překvapit :-)