Jehnice získaly v Extralize druhé místo

upraveno

Dlouho očekávané finále badmintonové Extraligy je konečně za námi a nutno říci, že pro brněnský tým dopadlo velice dobře. Jehnicím se podařilo postoupit do finále přes vítěze základní části – SKB Český Krumlov, ve finále však Brno nestačilo na favorita v podobě týmu BK Benátky nad Jizerou. Stříbrná placka je však v letošní sezóně obrovský úspěch!

V sobotním duelu se proti Jehnicím představil SKB Český Krumlov – nováček soutěže, jež má však v kádru velmi silné hráče, kteří Krumlovu dokázali dokonce vyhrát základní část, kde mimo jiné Krumlov porazil Jehnice 5:3. Brno se však nyní mohlo spolehnout na kompletní soupisku, ve které chyběl pouze deblista Michal Světnička, jenž měl dlouhotrvající problémy s nohou a zády. Jehnice nijak se sestavou nekombinovali a postavili ji klasicky – v mixu a prvním deblu měl obstarat body Adam Cwalina spolu s Kamilou Augustyn, respektive Adamem Mendrekem. Od „malého“ Adama se čekal také bod ve dvouhře, od Kamily taktéž. Nad vítězným, pátým bodem visel velký otazník, měl ho obstarat Vojtěch Šelong nebo Stanislav Kohoutek společně v deblu nebo každý zvlášť v singlu.

Naše polské duo v průběhu utkání všechna očekávání potvrdilo – Adam s Kamilou vyhráli mixa, Kamila svou dobrou formu potvrdila také ve dvouhře proti Zuzaně Pavelkové. Velká komplikace nastala v zápase MendroseMaximiliánem Korenym, kde Adam narazil na velmi dobrou hru mladého Kanaďana v barvách Krumlova a podlehl 2:1 na sety. Bod se tedy musel vyhrát jinde, a o to se poměrně překvapivě postaral Vojta Šelong, který ve vyrovnaném zápase týmových jedniček porazil na tři sety Pavla Floriána. Následoval jednoznačný první debl páru Adam-Adam, kteří si poradili s dvojicí Florian-Koreny. Ve stejném duchu se vedla také třetí mužská dvouhra, ve které nad Standou Kohoutkem zvítězil Polák Mateusz Swierczynski. Stav byl tak 4:3 ve prospěch Jehnic.

Rozhodujícím zápasem se tak stala druhá pánská čtyřhra, do které nastoupily páry Šelong-Kohoutek a Janáček-Swierczynski. A byl to boj jak se patří. Jehnice nutně musely zápas vyhrát, jelikož poměr setů, který by rozhodoval v případě remízy, nebyl na jejich straně. První set na to kluci v barvách Brna vlétli s velkým nadšením a vyhráli ho jednoznačně 21:10. Druhý set však vypadal úplně jinak a krumlovští vyrovnali stav setů na 1:1. Třetí set byl vyrovnaný do poslední chvíle – obě dvojice měly mečboly, Vojta se Standou dokonce čtyři. Ten čtvrtý však dokázali úspěšně využít a po 42 minutách zvítězili 25:23 ve třetím setu! Jehnice byly ve finále!

Dvojice Šelong-Kohoutek během klíčového deblu

Dvojice Šelong-Kohoutek neúspěšně brání během klíčového deblu

Utkání to bylo vskutku vyčerpávající, Jehnice však měly dlouhou dobu na rekonvalescenci, finále se totiž hrálo v neděli až ve 13 hodin. Brno do něj vstoupilo proti svému tradičnímu soupeři, kterého v posledních pěti letech vždy ve finále přemohlo – Deltacar Benátky nad Jizerou.

Sestava týmu byla až na jednu výjimku totožná s tou sobotní – jedinou změnou bylo nasazení Moniky Světničkové do singla, a tím pádem sestavení deblové dvojice Světničková-Augustyn. Zápas začal tradičně mixem, na druhém kurtu se však rozehrála druhá dvouhra, do které nastoupil znovu Adam Mendrek, tentokráte proti Josefu Richtrovi. Adam žádné další zaváhání nepřipustil a Richtra během půlhodinky porazil. Dvakrát kratší čas zabral mix dvojice Cwalina-Augustyn, kteří v exhibičním stylu zneškodnili mladé a nadějné hráče Benátek - Cristiana Savina a Pavlínu Krpatovou.

Stav byl podle očekávání 2:0 pro Jehnice. Tým Benátek však rychle srovnal krok po dvou singlech. V tom dámském si Ukrajinka Marija Ulitina poradila s Mončou Světničkovou, v první pánské dvouhře ji napodobila polská hvězda Adrian Dziolko, jenž bez problémů porazil Vojtu Šelonga. Na Dziolka navázal Lukáš Zevl, který oplatil porážku ze základní části Standovi Kohoutkovi. Teď to byly Jehnice, kdo musel srovnat krok, a to se také stalo, zásluhou prvního deblu, tedy dvojice Adamů. Na řadě byly tedy poslední dva zápasy – dámská čtyřhra a druhý pánský debl.

Monika Světničková a Kamila Augustyn

Monika Světničková a Kamila Augustyn

Na straně dam byla jasným favoritem dvojice z Benátek, tedy Denisa Šikalová a Marija Ulitina, která v celém ročníku neokusila hořkost porážky. Zápas však jasnému průběhu nenasvědčoval. První set sice vyzněl poměrně jednostranně pro favorizovanou dvojici, avšak v druhém setu se děvčata z Jehnic vzchopila a vyrovnala na 1:1. Třetí set byla přetahovaná o každý míč až do stavu 17:17, kde Ulitina Šikalovou zavelely k velkému finiši a díky čtyřem bodům v řadě zápas vyhrály.

Naděje jehnického celku drželi hrdinové ze soboty - Standa Kohoutek a Vojta Šelong, kteří v rozhodujícím zápase nad dvojicí Zevl-Dziolko dokázali vyhrát první set. Vše se však proti Brnu obrátilo a benátecká dvojice dokázala vyhrát druhou sadu. V té třetí již jehničtí tahali za kratší konec, a poté, co dokázali odvrátit dva mečboly, třetí již jejich soupeř proměnil a benátecká radost propukla. Po jednapadesáti minutách hry skončil poslední zápas finále i dne 18:21, 21:17 a 21:16 ve prospěch Benátek.

Předávání stříbrných medailí

Předávání stříbrných medailí

Benátky tak zaslouženě vyhrály celou soutěž, když napošesté dokázaly porazit svého soka z Jehnic. Kdyby však někdo před tímto ročníkem tipoval Jehnice na druhé místo, jistě by to byl hodně odvážný odhad, vzhledem ke změnám, jaké tým prodělal. Celý modro-bílý tým však podal skvělý výkon, když každý bojoval takzvaně „až na krev“. Skvělou změnou oproti loňskému ročníku byla jistě vyrovnanost soutěže, vždyť všechna čtyři víkendová utkání se rozhodovala v posledních zápasech, setech, míčích. Divácká kulisa byla také nadprůměrná, což celou akci ještě pozvedlo.

Celý finálový víkend dopadl velmi úspěšně, hlavně tedy pro medailové Benátky, Brno a Český Krumlov. Nepopulární „bramborová medaile“ zůstala pro zklamaný pražský Radotín. Děkujeme všem fanouškům Jehnic za podporu po celý extraligový ročník a doufáme, že si cestu na brněnský badminton najdete i v příští sezóně!

 

 

Vojta