MČR U17 – Monika opět dvakrát zlatá!!!

Jako poslední hostil Hradec Králové o víkendu 9.-10. května mistrovství ČR mladších juniorů do 17 let. Stejně jako v případě kategorie U19 bylo toto mistrovství pro náš klub velmi úspěšné, Monika Světničková se stala mistryní republiky ve dvouhře a mixu.

Letos bylo před MČR U17 v komentářích zdůrazněno, že favoritek na titul je celá řada a to přesto, že Monika byla před turnajem nejlépe umístěnou českou juniorkou ve světovém singlovém juniorském žebříčku 35., evropském 31. a evropském circuitovém 10. Díky pravidlům ČBaS ji toto postavení sice umožnilo start na MČR, ale ne předsazení, takže vstupovala na kurt – jako osmá hráčka turnaje.

Ona sama – se osmou hráčkou necítila a připravovala se na to, že se ve finále – stejně jako na MČR 19 – utká s Terkou Švábikovou. Los nakonec toto přání vyslyšel a po soustředěném výkonu ve čtvrtfinále, kde vrátila první nasazené Míše Zelinkové porážku z MČR dospělých, a hladké výhře v semifinále s Domčou Budzelovou, se mohla Monika připravovat na očekávané finále. V krásném zápase, plné dlouhých výměn – kdy ani jedna hráčka nechtěla té druhé nechat míček bez boje, se Monči zvítězit podařilo.

Na společný start v mixu se již před rokem domluvila s Petrem Beranem. Hráli spolu sice poprvé, ale taktika byla jasná – soustředěný výkon, důrazný mix. V prvním zápase Standa Kohoutek doladil jejich vzájemnou souhru, aby pak již kráčeli jasně pro zlatou!

Monika se celou sezónu ve všech kategoriích soustředila především na singl a mix. Ve čtyřhře nastupovala pouze v extralize, kde prokázala své kvality zakončené vynikajícím výkonem ve finále proti páru Ulitina-Šikalová. V našem oddíle nemáme, na rozdíl od jiných komentářů obavy, že by tuto disciplínu na MČR psychicky či fyzicky nezvládla.

VELKÁ GRATULACE Monice, která získala zlatý double jak v kategorii U17, tak v kategorii U19 a stala se nejúspěšnější juniorkou v letošní sezóně !!!!!!!

Kromě Moniky se mistrovství zúčastnil i Jirka Bureš a Dan Paseka.

Jirka měl před mistrovstvím zdravotní potíže a měsíc prakticky vůbec netrénoval. V mixu, po volném prvním kole, nastoupili proti aktuálním vicemistrům kategorie U15 Vajsejtl – Vacková. Po jednoznačně vyhraném prvním setu však došly síly a přesnost úderů, zrodila se tak trochu překvapivá porážka ve třech setech.

V singlu si Jirka letos nevybojoval postup z kraje, do turnaje se dostal na poslední chvíli jako první náhradník ze žebříčku. Los mu celkem přál a při dobrých výkonech se mohl dostat do čtvrtfinále. S ohledem na zdravotní stav ale musel hrát výměny na maximálně 3 údery. V prvním kole si takto poradil s Tomášem Rybou, ve druhém už ale nestačil na Michala Vašátka.

Do deblu jsme vkládali největší naděje. Jirka se svým parťákem Honzou Fialou si svými výkony vybojovali nasazení 3/4. Na medaili stačilo podat standardní výkon a při losu se vyhnout nenasazeným reprezentantům Louda – Somerlík. V prvním zápase se nepotvrdila první část předpokladu, kluci se doslova protrápili k vítězství nad párem Siegl – Sedáček. V druhém bohužel předpoklad druhý a narazili na zmiňované pozdější vítěze turnaje. V prvním setu favority potrápili a prohráli až v koncovce 22:20, v druhém se již projevila síla soupeře. Velká škoda losu, kluci si za předvedené výkony v průběhu sezóny medaili zasloužili.

Dan nastupoval v mixu po bodu Anežky Nováčkové a v prvním kole jednoznačně porazili pár Mišutka – Zuzáková. Ve dvouhře využil dobrého losu a v prvním kole porazil Martina Šetinu. Ve druhém kole ale již jednoznačně podlehl pozdějšímu vítězi Petru Beranovi.

Ve čtyřhře hrál Dan s Adamem Kostrhunem a svedli velmi zajímavou bitvu s párem Blaník – Mazurek, kdy první set prohráli 30:28! Druhý set byl již jednoznačnější.

 

Všem našim svěřencům děkujeme za reprezentaci klubu, byl to pro ně poslední turnaj v kategorii U17, možnost prokázat své kvalitu bude moci ještě v následujících 2 letech v kategorii U19. Kompletní výsledky turnaje zde.