Extraliga a I. liga – oba týmy vstoupily do soutěže úspěšně!

exliga_151010_002

O víkendu se rozehrál jak nový ročník Extraligy smíšených družstev, ve které brněnské družstvo obhajuje stříbrnou pozici, tak samozřejmě také I. celostátní liga. V obou soutěžích jsme se představili pod novým názvem BADMINTON FSpS MU a nutno říci, že premiéra byla velmi úspěšná!Extraligové „A“ mužstvo v sobotu 10. října představilo na půdě Českého Krumlova, tedy třetího mužstva loňského ročníku. Hned na úvod nám tak extraligový program nabídl reprízu loňského semifinále soutěže, které bylo ozdobou celého ročníku. Nutno však říci, že Český Krumlov, na rozdíl od loňského ročníku, svou soupisku nijak neposílil, spíše dokonce oslabil. Z týmu odešli polský singlista Swierczynski a česká reprezentantka Pavelková, dlouhodobá opora Pavel Florian už bude pravděpodobně nastupovat pouze v deblech. Do týmu naopak přišel mladý junior Petr Beran a bulharská naděje Dimitar Delchev.

To tým Masarykovy univerzity má stejnou soupisku, jako v minulém roce. Jak se říká: „Když něco funguje, jen to proboha neměnit.“ V utkání bylo Brno v roli mírného favorita, zvláště při zranění Krumlovské stálice Hany Milisové. Roli favorita Brno potvrzovalo hned od prvních zápasů. Nejprve v mixu zvítězil Adam Cwalina Monika Světničková nad párem Beran-Milová 2:0 na sety, poté se přidaly oba debly ve složení Cwalina-Šelong Mendrek-Světnička. Nutno říci, že obě pánské čtyřhry byly vyrovnané a rozhodovalo se až ve třetím setu.

Pozadu nezůstala ani ženská část týmu FSpS. V singlu si Kamila Augustyn poradila s bývalou vicemistryní ČR Lucií Černou. V deblu naše duo Augustyn-Světničková vydřelo výhru ve třech setech. V pánských dvouhrách jsme se radovali pouze jedinkrát, a to díky Adamu Mendrekovi, který si poradil s krumlovskou jedničkou Jaromírem Janáčkem ve dvou setech. Na Adama nedokázal navázat ani Vojtěch Šelong, který na tři sety podlehl Beranovi, ani nestárnoucí Standa Kohoutek, jenž nestačil na Kanaďana Maxe Korenyho. Utkání tedy nakonec skončilo 6:2 ve prospěch FSpS MU a nutno říci, že to bylo důležité vítězství.

Vítězné družstvo FSpS po výhře nad Krumlovem

Vítězné družstvo FSpS po výhře nad Krumlovem

V neděli se hrálo na domácí půdě, tedy na kampuse FSpS Masarykovy univerzity v Bohunicích. Soupeřem tentokrát byla pražská Astra, outsider celé soutěže. TJ Astra je složená až na výjimky z domácích odchovanců, kteří však letos budou mít velice těžké udržet se v nejvyšší soutěži. Podle papírových předpokladů bylo Brno v tomto utkání obrovským favoritem.

Že by se nemělo jednat o vyrovnané utkání se potvrzovalo hned od prvních zápasů - Adam Cwalina Monikou Světničkovou Standa Kohoutek zvládli svá utkání bez problémů a hned jsme vedli 2:0 na zápasy. V podobném duchu se nesly také obě pánské čtyřhry, kdy oba páry (brněnský tým nastoupil v totožné sestavě jako v sobotu) zopakovaly vítězné zápasy ze soboty, avšak s mnohem klidnějším průběhem a jasnějším výsledkem.

Hráči Astry bojovali statečně v každém zápase, první bod se jim však nepodařil získat ani v následujících dámských disciplínách, ale ani v závěrečných pánských dvouhrách. Nejblíže k bodu byl v posledním zápase programu Lukáš Kurz, jenž hrál s Vojtou Šelongem vyrovnanou partii až do třetího setu, ve kterém však hráč Brna nakonec zvítězil a zpečetil vysokou výhru FSpS poměrem 8:0.

Brno se tak momentálně nachází na první příčce extraligové tabulky, kterou najdete ZDE. Rádi bychom všem, kteří v neděli zavítali na kampus, moc poděkovali za skvělou kulisu, a tímto bychom Vás také chtěli pozvat na další kolo, které se odehraje 5. 12. doma proti USK Plzeň.

Spokojené družstvo Brna po výhře nad TJ Astra Praha

Spokojené družstvo Brna po výhře nad TJ Astra Praha

 

Samozřejmě nesmíme zapomenout ani na brněnský „B“ tým, který odehrál své první kolo I. celostátní ligy. Sobotní utkání se hrála v hale v Pustějově a FSpS MU „B“ čekal nelehký úkol – porazit favorizované Klimkovice a Hradec Králové.

Tento úkol se podařil jen z poloviny. Klimkovice jsou právem považovány za velkého favorita soutěže, a to také v zápase s Brnem potvrdily. Jediné dva body FSpS ukořistil Jiří Bureš  ve dvouhře a dvojice Vojta-Dvořák ve čtyřhře. Obzvlášť velkou smůlu měla nová posila lenka Drotárová, která oba své zápasy prohrála ve třech setech. Brno tak podlehlo Klimkovicím 2:6.

Co se nepovedlo s Klimkovicemi, povedlo se proti Hradci. Ani v tomto utkání nebylo Brno favoritem, hráči FSpS však zvládli zápasy skvěle a dokázali silného soupeře přehrát 5:3 na zápasy! V singlech se o body postarala trojice Šariščanová – Bureš – Dvořák M., zbylé dva body obstaraly v deblech páry Vojta-Dvořák Šariščánová-Drotárová.

FSpS „B“ se tak po prvním kole I. celostátní ligy nachází na pátém místě, za sebou však má utkání s těmi papírově nejsilnějšími soupeři. Cílem pro prvoligový tým je postoupit do finálové skupiny, a tento cíl nevypadá po prvním kole vůbec nereálně! Tabulka I. ligy skupiny východ najdete ZDE.

 

 

vojta