Základy zdravé výživy
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.
Výživa ve stáří

V důsledku změn ve společnosti nabývá výživa ve stáří na významu. Je to zejména z důvodu trendu aktivního stáří. Ve stáří ovlivňuje přísun a využití živin velké množství faktorů. Základní problémy, které provázejí výživu ve stáří, jsou: obezita, podváha, špatné vodní hospodářství.


Podvýživa je častá zejména u lidí starších věku 75 let. Důsledkem je pokles tvorby bílkovin, problémem z toho vyplývajícím je i častější porucha imunitních funkcí, zhoršené hojení ran. Problémem bývá také příjem základních vitaminů a minerálních látek – vápníku, železa, draslíku, vitaminu D a vitaminu B12.

Jeden ze základních problémů výživy ve sptáří je dehydratace. Senioři mají nedostatečný pocit žízně, většinou v kombinaci s léky, které užívají, je tento pocit ještě více utlumen.


I pro seniory platí rámcové doporučení dle výživové pyramidy. Zásada je konzumace pestré stravy. Bohužel, často se v důsledku socioekonomických komplikací adekvátního energetického příjmu seniorům nedostává.


Komplikace, které seniory provází: