Biochemie
Mgr. Jana Juříková, Ph.D.
Výstupy

Otestovat se on-line

  1. Jak se liší pentosy od hexos?

  2. Jak se odlišují aldosy od ketos?

  3. Jak se odlišují monosacharidy, oligosacharidy a polysacharidy?

  4. Kam patří ketopentosa?

  5. Co je to chirální uhlík?

  6. Nejjednodušší sacharid aldehydické řady je treosa glyceraldehyd se 3 atomy C. Je nejjednodušší sacharid ketonické řady také treosa?

  7. Co určuje označení D- a L-?

  8. Z čeho se skládá molekula jednoduchých lipidů?

  9. Z čeho se skládá molekula složených lipidů?

  10. Co je to denaturace bílkovin?

  11. Z čeho se skládá molekula bílkovin?

  12. Co jsou to provitaminy?

  13. Co jsou to antivitaminy?

  14. Je možné se předávkovat vitaminem C?

  15. Jaký je rozdíl mezi avitaminosou a hypovitaminosou?

  16. Co je to hypervitaminosa?

  17. Co znamená výraz esenciální?

  18. Vzniká vitamin D i v lidském těle?

  19. Vitamin B12 kyanokobalamin lze získat

  20. Co je to β-karoten?

  21. Co jsou enzymy po chemické stránce?

  22. Za jakých podmínek vykazují enzymy nejvyšší aktivitu?

  23. Podléhají enzymy denaturaci?

  24. Které báze obsahuje DNA?

  25. Výsledkem fotosyntézy je

  26. Co představuje anaerobní odbourávání sacharidů v organismu?

  27. Molekula neutrálního tuku vzniká z:

  28. Sled postupného zkracování řetězce mastných kyselin vždy po 2 C známý jako Lynenova spirála se nazývá

  29. Vazba, kterou jsou poutány jednotlivé aminokyseliny v bílkovinách, se nazývá

  30. Konečným produktem odbourávání aminokyseliny je u člověka