Biochemie
Mgr. Jana Juříková, Ph.D.
Vitaminy

Vitaminy vykonávají u různých druhů organismů stejné funkce, ale nemusí být stejně vyžadovány v potravě.  Pro některé druhy jsou některé vitaminy esenciální, pro jiné ne – např. vitamin C (člověk, morče  X  krysa).

 

Nedostatek určitého vitaminu:

 

Příčiny hypo- či avitaminózy:

 

Analytické metody stanovení vitaminů:

 

Označení vitaminů – písmeny abecedy s číselnými indexy, např. vitamin B1, triviální názvy, např. thiamin

 

Rozdělení vitaminů:

  1. lipofilní = rozpustné v tucích nebo nepolárních rozpouštědlech,nerozpustné ve vodě:
    • vitaminy skupiny A (retinol a dehydroretinol)
    • vitaminy skupiny D (kalciferoly)
    • vitaminy skupiny E (tokoferoly)
    • vitaminy skupiny K (fyllochinon a farnochinon)
    • esenciální mastné kyseliny

  2. hydrofilní = rozpustné ve vodě
    • B komplex (= thiamin - B1, riboflavin – B2, pyridoxin – B6)
    • niacin a niacinamid
    • kyselina pantotenová
    • biotin = vitamin H
    • kyselina listová
    • korinoidy
    • kyseliny lipoová
    • kyselina L-askorbová = vitamin C