Biochemie
Mgr. Jana Juříková, Ph.D.
Monosacharidy

Monosacharidy obsahují:


Vlastnosti monosacharidů:

 

Nejjednodušší sacharid: glyceraldehyd, který patří mezi triosy.

D-glycerlaldehyd

 

Mezi triosy by mohl patřit i nejjednodušší keton, který se nazývá dihydroxyaceton – kvůli absenci chirálního uhlíku (viz dále) však nepatří mezi sacharidy.

dihydroxyaceton

 


Porovnání údajů sladkosti různých sacharidů.

Sacharid

Sladkost

Sacharosa

100

Fruktosa

173

Glukosa

74

Invertní cukr

130

Sorbitol

48

Glycerol

48

Xylosa

40

Maltosa

32

Ramnosa

32

Galaktosa

32

Rafinosa

23

Laktosa

16

 

 

Důležité pojmy týkající se sacharidů

Stereoizomerie

 

Optická aktivita

 

D- a L- forma

D - formaL - forma

 

Racemická směs

Vzorce monosacharidů:
Fischerovy – v lineární formě
Tollensovy – projekční vzorce
Haworthovy – perspektivní vzorce

Konformace – uspořádání v prostoru

 

Monosacharidy označujeme:

 

Výskyt monosacharidů v přírodě:

 

VĚTŠINA MONOSACHARIDŮ JE ODVOZENA OD ŘADY D- !

 

Důležité monosacharidy

Triosy
Ve formě fosforečných esterů jsou meziprodukty odbourávání a biosyntézy sacharidů v organismech.

Aldopentosy

Ketopentosy
Mají význam ve formě fosforečných esterů jako intermediární metabolity.


Aldohexosy

Ketohexosy


Ketoheptosy

 

Deriváty monosacharidů

Fosforečné estery monosacharidů

Kyseliny – vznikají oxidací minosacharidů (např. kys. glukonová, kys. glukuronová, kys. cukrová)

kys. glukonová kys. glukuronová kys. cukrová
kyselina D-cukrová


Alditoly (alkoholové cukry) – vznikají redukcí monosacharidů. Např.redukcí D-glukosy vzniká D-glucitol. Některé redukcí ztrácejí asymetričnost molekuly, takže nejsou opticky aktivní, nemají formy D- či L-, ale meso-.

D-glucitol

Aminocukry – vznikají náhradou skupiny –OH za –NH2