Rozdělení oligosacharidů:
- volné – vyskytují se samostatně
- vázané – jsou složkou polysacharidů
Nejvýznamnější disacharidy:
- sacharosa (= cukr třtinový = cukr řepný)
Je rozšířena v celé rostlinné říši, ale průmyslově se zpracovává pouze cukrovka a cukrová třtina. Směs po hydrolýze (invertní cukr) je vedle sacharojgfsy hlavní složkou medu.
- maltosa (= sladový cukr)
Vzniká při odbourávání škrobu a je přítomna ve sladu.
- isomaltosa
Získává se hydrolýzou škrobu.
- cellobiosa
Je složkou celulosy u rostlin.
- laktosa (= mléčný cukr)
Je nejdůležitějším cukrem v mléce všech savců (mateřské mléko = 6 % , kravské = 4,5 %).
- trehalosa
Vyskytuje se v rostlinách a jako krevní cukr hmyzu.
Nejvýznamnější trisacharid: raffinosa