1.    Napiš obecný vzorec aminokyseliny (AK)



2.    Aminokyseliny jsou mezi sebou spojeny                ,
kde aminoskupina jedné AK se váže na karboxylovou skupinu
druhé AK, přičemž se vyloučí molekula vody.


3.    Sloučeniny vzniklé spojováním aminokyselin
do řetězců se nazývají:

do 100 AK:                (do 2                ‚5-10                ‚11-100                )   
nad 100 AK:    


4.    Doplňte schéma rozdělení bílkovin:

dle chemického složení:

a)                jednoduché (albuminy, globuliny, prolaminy...)

b)                (glykoproteiny, lipoproteiny, fosfoproteiny...)



5.    AK dělíme na:

a)       

b)       

c)  



6.    Vysvětli pojem "esenciální aminokyselina"



7.    Rozděl vyjmenované AK do výše uvedených tří skupin (ot.5):

alanin, histidin, leucin, cystein. kys. asparagová, valin, tyrosin, methionin, serin, fenylalanin, kys. glutamová, glycin, arginin, glutamin, izoleucin, tryptofan, taurin, lyzin, threonin, ornithin, prolin, hydroxyprolin, asparagin.

a) .....................

b) .....................

c) .....................




8.    Hydrolytické štěpení bílkovin se nazývá



9.    Trávení bílkovin začíná v                , kde pepsiny štěpí některé peptidové vazby.



10.    Pepsiny a další enzymy účastnicí se trávení bílkovin jsou secernovány ve formě prekursorů (proenzymů) a aktivují se až v GIT.



11.    Prekurzory pepsinu se nazývají                a jsou aktivovány                v žaludku.



12.    Pepsiny hydrolyzují vazby mezi aromatickými AK (fenylalanin, tyrosin) a sousední AK, takže výsledkem peptidického trávení jsou                různé velikosti.



13.    Optimální pH pro působení pepsinů je                proto jejich aktivita končí, když se žaludeční obsah smísí s alkalickou                v duodenu a jejunu. Chymus má v duodenu pH 2,0 - 4,0, ale ve zbývající části asi 6,5.



14.    Doplňte tabulku:
Fyziologie výživy
Mgr. Michal Kumstát, Ph.D.
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.

© 2012 Fakulta sportovních studií Masarykovy univerzity Brno v rámci projektu Inovace studijního oboru Regenerace a výživa ve sportu pod kódem CZ.1.07/2.2.00/15.0209. Více informací o projektu: http://www.fsps.muni.cz/inovace-RVS/index.html.

Bílkoviny
15.    Trypsin, chymotrypsin a elastáza hydrolyzují vnitřní peptidové vazby a souhrnně se nazývají 


  
16.    Karboxypeptidáza A, B a aminopeptidáza hydrolyzuje AK z konce polypeptidu nesoucího COOH-1 či NH2 skupinu a souhrnně se nazývají    



17.    Aminokyseliny jsou převážně resorbovány ve                části tenkého střeva.



18.    AK jsou ze střeva přenášeny                transportem do slizničních buněk. Odtud jsou pak přenášeny                do extracelulárního prostoru.



19.    Vyjmenuj výhody a nevýhody konzumace živočišných zdrojů bílkovin:

Výhody

Nevýhody




20.    Vyjmenuj výhody a nevýhody konzumace rostlinných zdrojů bílkovin:

Výhody

Nevýhody

http://www.trener-online.cz/clanky_img/W3_Jak%20je%20to%20s%20b%C3%ADlkovinami%20a%20jejich%20p%C5%99%C3%ADjmem.jpg