Přínos kinematické počítačové 2D a 3D navigace k přesnosti provedení valgizační osteotomie proximální tibie s klínem otevřeným mediálně

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

OKÁL František HART Radek KOMZÁK Martin SAFI Adel Mohammad Mahmoud

Rok publikování 2013
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Acta chirurgiae orthopaedicae et traumatologiae čechoslovaca
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Obor Traumatologie a ortopedie
Klíčová slova high-tibial osteotomy; open wedge; computer-assisted navigation; tibial slope
Popis Varózní postavení kolenního kloubu může vést k rozvoji nebo zhoršení mediální gonartrózy přetížením mediálního kompartmentu. Rozšíření implantací totálních a unikompartmentálních náhrad kolenního kloubu vedlo k poklesu počtu prováděných korekčních osteotomii. Endoprotézy však zejména u mladších pacientů mohou vést ke špatným výsledkům (15). Naproti tomu vysoká tibiální osteotomie je metoda s dobrými výsledky zejména u mladších a aktivních pacientů (17, 18). Cílem valgizační osteotomie je redukce přetížení vnitřního kompartmentu posunem mechanické osy laterálně od středu kolenního kloubu. Zlepšením předoperačního plánování, techniky provedení operace a díky novým možnostem úhlově stabilních dlah se stala korekční osteotomie znovu oblíbenější. Úhlově stabilní implantáty umožňují stabilní fixaci a brzkou rehabilitaci (14, 24). Předpokladem k dlouhodobému dobrému výsledku je přesná korekce (22) nebo mírné překorigování do valgozity 2 až 5 v závislosti na rozsahu poškození chrupavky (1, 21). Ke zvýšení přesnosti korekce pomocí osteotomie bylo vyvinuto několik metod. Patří sem například zjišťování mechanické osy proložením kabelu elektrokauteru středem hlavice kyčelního kloubu a středem hlezna pod skiaskopickou kontrolou.Průsečík kabelu se štěrbinou kolenního kloubu ukáže vzdálenost od středu kolenního kloubu (19). Počítačová kinematická navigace přináší zpřesnění vysoké tibiální osteotomie s klínem otevřeným mediálně a dovoluje sledovat kontinuálně během operace osu končetiny ve frontální rovině a dále sklon tibiálního plató v sagitální rovině při použití třídimenzionální (3D) navigace (6). Cílem předložené studie bylo zjistit přesnost valgizační osteotomie proximální tibie provedené bez a s pomocí počítačové kinematické navigace, porovnáním plánované a výsledné osy dolní končetiny ve frontální rovině. Nulová hypotéza zněla, že není rozdíl v použité metodě, tedy, že obě metody jsou při úspěšnosti dosažení cílového intervalu korekce rovnocenné. Dále byla srovnána odchylka osy dolní končetiny naměřená jak pomocí systému plánovací stanice z rentgenového snímku před a po operaci, tak pomocí kinematické počítačové navigace peroperačně před a po provedení osteotomie. Byla postulována nulová hypotéza, že celková naměřená korekce osy končetiny není ovlivněna použitou měřicí metodou. Dalším cílem bylo odpovědět na otázku, jestli použití 3D navigace přispěje k omezení změny sklonu tibiálního plató v porovnání s dvojdimenzionální (2D) navigací. Nulová hypotéza byla, že výsledný sklon tibiálního plató není ovlivněn druhem použité navigace.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info