Newly discovered genes for resistance to powdery mildew in the subtelomeric region of the short arm of barley chromosome 7H

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Nový gen rezistence k padlí travnímu v subtelomerové oblasti chromozomu 7H u ječmene
Autoři

SOLDÁNOVÁ Martina IŠTVÁNEK Jan ŘEPKOVÁ Jana DREISETL Antonín

Rok publikování 2013
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Czech Journal of Genetics and Plant Breeding
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www http://www.agriculturejournals.cz/web/cjgpb.htm?volume=49&type=volume
Obor Genetika a molekulární biologie
Klíčová slova DNA marker; genetic mapping; Hordeum vulgare; simple sequence repeats
Popis U planého ječmene (Hordeum vulgare subsp. spontaneum) PI296825 a PI466461 byly identifikovány dva geny s dominantními alelami pro rezistenci k původci padlí travního (Blumeria graminis f.sp. hordei) v subtelomerové oblasti krátkého ramene chromozomu 7H. Genetická analýza v populacích F2 získaných křížením obou donorů rezistence s ozimou odrůdou Tiffany kulturního ječmene (H. vulgare) potvrdila dva lokusy rezistence. Jeden vysoce efektivní gen (52% fenotypové variability) pocházející z PI296825 byl lokalizován mezi markery GBMS192 a GBM1060. U rostlin s reakčními typy (RT) 0 až 1–2 byla rezistence determinována tímto genem. U rostlin s RT2 a RT2–3 byla rezistence determinována dalším neidentifikovaným genem. Gen rezistence pocházející z donora PI466461 byl lokalizován mezi markery GBM1126 a GBM1060 na krátkém rameni chromozomu 7H. Druhý gen rezistence tohoto donora byl v lokusu Mla na krátkém rameni chromozomu 1H. Rezistence rostlin RT0 byla determinována oběma geny, které představovaly 58% celkové fenotypové variability. Dva identifikované geny rezistence se stejnou lokalizací na chromozomu 7H měly různý fenotypový projev u rostlin s RT0 plants, proto je pravděpodobné, že jde o alely různých genů.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info