Real wounding capability and function of lithic projectiles at the end of Eneolithic and the threshold of the Bronze Age

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Reálná ranivost a funkce kamenných projektilů závěru eneolitu a počátku doby bronzové
Autoři

KAŇÁKOVÁ HLADÍKOVÁ Ludmila

Rok publikování 2019
Druh Další prezentace na konferencích
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Popis Kamenné projektily tvoří významnou kategorii nálezů krátkého období v závěru eneolitu a počátku doby bronzové v Evropě. Jejich společenská role byla dosud nevyjasněna, byly považovány střídavě za projektily lovecké, válečnické i symbolické. Dosavadní typologické nebo morfometrické třídění nepřineslo nové informace k jejich společenské roli, způsobu a dopadu jejich používání. Na analýzu funkce založené na celkovém 3D designu dosud nebylo reflektováno. Komplexní experimentální testování balistických dopadů specifického designování kamenných projektilů je založeno na 2D i 3D dokumentaci samotných projektilů i ranivých kanálů, měření počáteční i dopadové rychlosti a na komparaci chování projektilů v závislosti na lukostřelci a na použitém luku. Analyzováno bylo celkem 260 výstřelů. Zjištěné preference balistického designování odpovídají výhradně praktickému válečnickému zaměření jejich používání. Výsledky dalších, zejména traseologických analýz a experimentů svědčí o tom, že tyto projektily hrály klíčovou roli v procesech vertikální společenské stratifikace na prahu doby bronzové.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info