The Same and the Different: On Semantization and Instrumentalization Practices in the (Maths) Classroom

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Vyjádřit totéž jinak: Semantizace a instrumentalizace ve výuce (matematiky)
Autoři

JANÍK Tomáš SLAVÍK Jan NAJVAR Petr JIROTKOVÁ Darina

Rok publikování 2020
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj SAGE open
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
www https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/2158244020950380?fbclid=IwAR1zDF7H9b5_ntY0kt5QTUeQWXsqmbToA2PfMKGP4qoBdTXcE-phC1wYfsg#articleCitationDownloadContainer
Doi http://dx.doi.org/10.1177/2158244020950380
Klíčová slova educational content; teaching; learning; semantization; instrumentalization; didactics
Popis Není vzdělávání bez obsahu. Vyučování učení ve školách je vždy zaměřeno "na něco", nikoliv "na vše" či "na cokoliv". Čím vyšší je míra heterogenity, multikulturality a multilingualnosti, tím více je zapotřebí vzdělávací obsah semantizovat. Přitom se zvýrazňuje a přehodnocuje role rozmanitých jazyků ve výuce. V této studii rozvíjíme jazykově senzitivní teorii obsahové transformace. Představujeme koncept operačního isomorfismu a jeho potenciál pro didaktiku, pro výzkum vyučování a učení a pro vzdělávání učitelů. Prostřednictvím případové studie z výuky matematiky ilustrujeme, jak žáci profitují ze semantizačních a instrumentálních praktik, které se ve řídě odehrávají a jak se v těchto procesech realizuje extensionální dekonstrukce a intensionální expanze a kondenzace vzdělávacího obsahu.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info