Vícečetná tumoriformní ložiska mozku jako první projev demyelinizačního onemocnění

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

PETRÁŠOVÁ Martina KOLČAVA Jan KOČICA Jan HLOZANKA P. ŠTOURAČ Pavel

Rok publikování 2022
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Ceska a slovenska neurologie a neurochirurgie
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
www https://www.csnn.eu/en/journals/czech-and-slovak-neurology-and-neurosurgery/2022-1-10/multiple-tumefactive-brain-lesions-as-the-first-symptoms-of-demyelination-130284?hl=cs
Doi http://dx.doi.org/10.48095/cccsnn202286
Klíčová slova demyelination; multiple tumefactive brain lesions
Popis Tumoriformní demyelinizace patří mezi vzácné formy RS, její diferenciální dia¬gnostika může být obtížná, proto je nutno v první řadě vyloučit jiné dia¬gnózy, jako jsou např. mozkový tumor či absces. Ložiska na MR mozku větší než 2 cm v delší ose jsou pro RS značně netypická. Také přítomnost výrazného edému nebo sycení charakteru prstence či otevřeného prstence u takto velkých lézí budí podezření i na jinou etiologii. U RS jde o raritní, tzv. tumoriformní formu. Prevalence se udává dle různých zdrojů 1–21/1 000 pacientů s RS. Tyto léze se predilekčně nachází supratentoriálně, přičemž u více než poloviny pacientů se jedná o první projev demyelinizace. Vzhledem k časté lokalizaci v lalocích a k rozsahu léze se často projeví těžším neurologickým deficitem jako afázií, hemiparézou či hemianopsií. Prvním symptomem může být i epileptický paroxysmus.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info