Delirium a spánek v intenzivní péči II - možnosti monitorace a diagnostiky

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KOVÁŘ Marek BEDNAŘÍK Josef BAKOŠOVÁ Lucia KEC David KLABUSAYOVÁ Eva BÖNISCHOVÁ Tereza KLUČKA Jozef MALÁSKA Jan

Rok publikování 2023
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj CESKA A SLOVENSKA NEUROLOGIE A NEUROCHIRURGIE
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
www https://www.csnn.eu/en/journals/czech-and-slovak-neurology-and-neurosurgery/2023-5-7/delirium-a-spanek-v-intenzivni-peci-ii-moznosti-monitorace-a-dia-gnostiky-135623?hl=cs
Doi http://dx.doi.org/10.48095/cccsnn2023304
Klíčová slova monitoring; intensive care; sleep; delirium; polysomnography; sleep quality; actigraphy
Popis Monitorace kvality spánku a deliria jsou naprosto zásadní pro poskytování moderní intenzivní péče. Představují však přístrojovou a personální výzvu. Nejen proto, že určité metody monitorace, např. polysomnografie, monitorovaný spánek samy ovlivňují. Ačkoliv existují nové alternativy, polysomnografie zůstává zlatým standardem v diagnostice a výzkumu poruch spánku pro nejlepší validitu získaných dat. Bez monitorace a screeningových metod nelze spolehlivě diagnostikovat delirium a poruchy spánku v intenzivní péči a bez jasně stanovené diagnózy nelze zkoumat dopady deliria a snížené kvality spánku. Tento článek shrnuje jednotlivé možnosti monitorace spánku i deliria, jejich výhody a limitace v prostředí intenzivní péče.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info