Zhodnocení efektu dvouměsíčního ambulantního tréninku u pacientů s ICHS

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

VYSOKÝ Robert CHALOUPKOVÁ Šárka BAŤALÍK Ladislav CHALOUPKA Václav NEHYBA Svatopluk

Rok publikování 2009
Druh Článek ve sborníku
Konference Medicina Sportiva Boohemica et Slovaca, Sborník Abstrakt - Dny sportovní medicíny
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Obor Kardiovaskulární nemoci včetně kardiochirurgie
Klíčová slova cardiovascular rehabilitation; aerobic training; resistance training; secondary prevention; cardiorespiratory capacity; ischaemic heart disease
Popis Cíl práce: Vyhodnocení efektu kombinovaného (aerobního a silového) tréninku na kardiopulmonální výkonnost u pacientů po nekomplikovaném AIM se zachovalou systolickou funkcí LK. Soubor nemocných: Bylo vyšetřeno 30 pacientů s dg. AIM (27 mužů a 3 ženy, průměrný věk 56 let) s normální funkcí LK, kteří absolvovali ambulantní rehabilitační program v časovém rozmezí 8/2008 až 8/2009 na IKK FN Brno. Metodika: Před zahájením a po skončení rehabilitačního programu byla provedena spiroergometrie s vyhodnocením ukazatelů výkonnosti (TZ, pVO2). Výsledky byly statisticky zpracovány v programu STATISTICA 6.0. Výsledky: Vyhodnocení výsledků před rehabilitačním programem (TZ 1,7 +- 0,34; pVO2 22,01 +- 4,26) a po skončení rehabilitačního programu (TZ 2,06+-0,42; pVO2 24,95+-5,10). Po absolvování rehabilitačního programu se zvýšila TZ o 0,3 W.kg-1 (p=0,000060), pVO2 o 2,9 ml.min-1.kg-1 (p=0,000035). Závěr: Můžeme konstatovat, že absolvováním dvouměsíčního ambulantního rehabilitačního programu bylo dosaženo zlepšení kardiopulmonální výkonnosti u pacientů s ICHS.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info