Sympatická kožní odpověď v diagnostice neuropatie tenkých vláken

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

VLČKOVÁ Eva ŠROTOVÁ Iva BEDNAŘÍK Josef

Rok publikování 2016
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Česká a Slovenská neurologie a neurochirurgie
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Obor Neurologie, neurochirurgie, neurovědy
Klíčová slova small fiber neuropathy; polyneuropathies; autonomic nervous system diseases; sweating; sympathetic skin response
Popis Úvod: Sympatická kožní odpověď (S SR) je jednoduchý a široce dostupný test sudomotorických funkcí. Jedná se o polysynaptický refl ex s variabilní aferentací a eferentní částí, zprostředkovanou tenkými nemyelinizovanými vlákny typu C. Cílem práce bylo zhodnocení validity SSR v dia gnostice neuropatie s postižením tenkých senzitivních nervových vláken. Metodika: SSR byla vyšetřena na horních a dolních končetinách u 69 pa cientů s bolestivou periferní neuropatií. U 33 pa cientů této skupiny šlo o izolovanou neuropatii tenkých nervových vláken (NTV). Třicet šest pa cientů mělo kombinované postižení vláken tenkých a silných. Nálezy byly srovnány se souborem 89 zdravých kontrol. Hodnocena byla výbavnost odpovědí elektrickým proudem a prudkým inspiriem a jejich reprodukovatelnost, amplituda a latence. Výsledky: Hodnocení latencí ani amplitud odpovědí neprokázalo jasný přínos pro dia gnostiku postižení tenkých nervových vláken. Nejspolehlivější typ SSR abnormity je tedy nevýbavnost odpovědí. Postižení tenkých autonomních vláken však bylo v našem souboru pomocí SSR prokazatelné pouze u malé části pa cientů se senzitivní neuropatií – senzitivita dosáhla necelých 10 % u pa cientů s čistou NTV a 33 % u pa cientů s kombinovaným postižením vláken tenkých a silných (u nichž je současně pravděpodobnější těžší stupeň postižení vláken tenkých). Závěr: Při zohlednění nízké senzitivity není SSR optimální metoda využitelná jako jediný dia gnostický test neuropatie tenkých vláken.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info