Eating habits related to cancer prevention among elementary school pupils in the Czech Republic

Název česky Zvyky týkající se výživy související s prevencí rakoviny u žáků základních škol v České republice
Autoři

JUŘÍKOVÁ Jana WODECKI Lukáš ZHÁNĚL Jiří

Rok publikování 2018
Druh Kapitola v knize
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sportovních studií

Citace
Popis Rostlinná zátěž české populace patří mezi nejvyšší na celém světě. Konsensus mezi vědci v oblasti kontroly rakoviny spočívá v tom, že dieta hraje důležitou, avšak ne zcela pochopenou roli při úpravě rizika rakoviny a že určité změny ve stravě mohou mít příznivý dopad na výskyt rakoviny. Tato práce se zaměřuje na současné stravovací návyky žáků základních škol z vybraných škol v Brně a na základě srovnání s doporučeními o výživě jsme se pokoušeli zodpovědět otázku, zda mají žáci základní školy zdravou výživu. Výzkum byl proveden na vybraných základních školách v Brně, Česká republika. Zahrnuje žáky ve věku 11-15 let, jak chlapců, tak dívek. Informace byly získány metodou dotazníku. 355 vyplněných formulářů dotazníků bylo předloženo zpět a dále zpracováno v tomto výzkumu. Ačkoli se obezita nezdá být tak silným a nezávislým rizikovým faktorem rakoviny jako jiných faktorů, některé rakoviny, jako je ledvina, endometrium a rakovina vaječníků, souvisejí s obezitou. Výsledky ukazují, že poměrně vysoké procento 355 respondentů má ideální váhu vzhledem k jejich výšce - 85,1%. Více než třetina žáků odpověděla, že denně konzumují čerstvé ovoce, ale většina z nich konzumuje čerstvou zeleninu pouze 1-3krát týdně ... Zvyšování spotřeby ovoce a zeleniny je důležitým zdravotním chováním. Rodičovský vliv na spotřebu ovoce a zeleniny pro děti je špatně pochopen. Děti dodržují zásady zdravé výživy jen příležitostně. Pokud jde o potravinovou alergii, 13,5% dětí hlásilo výskyt alergií, nejčastější alergie na mléko a ořechy.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info