EXERCISE TESTING IN CHILDREN AND ADOLESCENTS AFTER COMPLETING ANTHRACYCLINE ANTITUMOUR THERAPY

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Zátěžové vyšetření u dětí a adolescentů po ukončení protinádorové terapie antracykliny
Autoři

HRSTKOVÁ Hana ELBL Lubomír TOMÁŠKOVÁ Iva NOVÁKOVÁ Zuzana HONZÍKOVÁ Nataša FIŠER Bohumil ZÁVODNÁ Eva ŠŤASTNÁ Jana KRONTORÁDOVÁ Klára

Rok publikování 2006
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Scripta medica
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Obor Fyziologie
Klíčová slova Anthracyclines; Baroreflex sensitivity ; Exercise ; Cardiotoxicity
Popis Cílem naší studie byla analýza kardiovaskulárních parametrů během bicyklové ergometrie u zdravých dětí a adolescentů a onkologických pacientů po ukončení protinádorové terapie. Vyšetřili jsme 19 pacientů léčených protinádorovou léčbou anthracykliny (akutní lymfoblastická leukémie, skupina A) a 19 zdravých dětí a adolescentů, kontrolní skupina C. Kontroly byly náhodně vybrány ze souboru 60 zdravých dobrovolníků vyšetřených ve školách v Brně podle věku v poměru 1:1. Při testování na ergometru jsme použili stupňovanou zátěž v krocích po 25W/2min do vyčerpání. Analyzovali jsme klidové hodnoty systolického a diastolického krevního tlaku a tepové frekvence a tytéž parametry bezprostředně po ukončení testu současně s ukazateli zátěže. Citlivost baroreflexu jako index autonomní regulace krevního tlaku byla stanovena spektrální metodou (BRS, ms/mmHg; BRSf Hz/mmHg). Skupiny A a C se nelišily ani v klidových hodnotách základních oběhových parametrů ani během zátěžového testu. Signifikantně se lišila distribuce hodnot maximální tolerované zátěže a maximální tolerovaná zátěž na kg tělesné hmotnosti (p<0,05, F-test). Ačkoliv jsme nalezli rozdíl v distribuci hodnot tolerované zátěže mezi pacienty a kontrolami, nenašli jsme rozdíly mezi průměry sledovaných hodnot. To ukazuje na skutečnost, že u většiny pacientů po prodělané léčbě anthracykliny není ovlivněna fyzická výkonnost.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info